Connect with us

Srbija

PARKUR SE TRENIRA I U MANJIM SREDINAMA: Vratolomije Piroćanca od kojih zastaje dah (VIDEO)

Published

on

Reč je o sportu koji je pravi hit širom sveta, ali uz koji obavezno ide i upozorenje da se ne sme shvatiti olako, u suprotnom – moguće su ozbiljne povrede i prelomi.

Veljko Nikolić (22) iz Pirota, sedam godina uspešno se bavi jednim od najmlađih sportova – parkurom (parokour) i friraningom (freerun), odnosno savladavanjem prepreka u okruženju.

Reč je o sportu koji je pravi hit širom sveta, ali uz koji obavezno ide i upozorenje da se ne sme shvatiti olako, u suprotnom – moguće su ozbiljne povrede i prelomi.

Oni koji se bave ovim sportom naglašavaju da iza svakog pokreta stoje meseci, pa i godine vežbanja.

Parkur, iako na prvi pogled možda tako ne deluje, zahteva izuzetne fizičke sposobnosti i konstantne treninge i vežbe.

Veljko kaže da je parkur sport koji daje maksimalnu slobodu pokreta i kretanja, što je i tajna njegove enormne popularnosti, posebno u metropolama. 

-Sedam godina se bavim parkurom. Od malena sam voleo da skačem pa je to verovatno razlog zbog čega sam, čim sam video prve klipove na internetu, odlučio da se ozbiljno bavim ovim sportom. Ovaj sport je izuzetno zahtevan, najmanje godinu dana treba da se nauči svaki pokret i skok. Na početku, koristio sam strunjače kao podloge, kako sam napredovao vremenom, koristio sam i pesak, a na kraju i tvrđe podloge, tačnije beton -objašnjava mladić za Pirotske vesti.

Veljko je prošle godine učestvovao na međunarodnom takmičenju u Bugarskoj, a ove godine planira učešće na nekoliko internacionalnih takmičenja koja okupljaju na stotine vrhunskih članova parkur zajednice iz cele Evrope.

-Ove godine planiram da idem na više međunarodnih takmičenja, u Bugarsku, Grčku, verovatno i u Italijiu. Parkurom može svako da se bavi bez obzira na godine, najbitnija je volja. Najčešće treniram na stazi kod gimnazije, kao i na skejt parku – kaže Veljko.

IZVOR: Pirotsksevesti FOTO: Privatna arhiva/Printscreen

Advertisement