Connect with us

Srbija

NAJVEĆI USPEH SRBINA NA KULINARSKOJ OLIMPIJADI U ŠTUTGARTU: Aleksandar osvojio srebro u disciplini rezbarenja hrane (FOTO)

Published

on

Član Junior chef club-a Aleksandar Keljanović, rodom iz Vrnjačke Banje, a student Visoke poslovne škole u Leskovcu, doneo je srebrnu medalju u disciplini rezbarenje uživo, što je najveći uspeh nekog iz Srbije na ovom takmičenju

U konkurenciji preko 70 zemalja sveta, 110 timova i oko 1800 učesnika pred 30.000 posetilaca na nedavno završenoj Kulinarskoj olimpijadi u Štutgartu, student Visoke poslovne škole u Leskovcu Aleksandar Keljanović osvojio je srebrnu medalju u konkurenciji rezbarenja hrane, a juniorski tim Kulinarske federacije Srbije osvojio je bronzanu medalju u disciplini “restoran nacije”.

Na prestižnom takmičenju, 25. Kulinarskoj Olimpijadi u Štutgartu Srbiju su predstavljala dva tima – Junior chef club i Kulinarska federacija Srbije (KFS).

JUNIORSKI TIM SRBIJE: Bronza za srpske mlade kuvare

Član Junior chef club-a Aleksandar Keljanović, rodom iz Vrnjačke Banje, a student Visoke poslovne škole u Leskovcu, doneo je srebrnu medalju u disciplini rezbarenje uživo, što je najveći uspeh nekog iz Srbije na ovom takmičenju.

-Bilo je savršeno, jedno odlično iskustvo. Mogli smo da vidimo koje su nove tehnike, ali i da prikažemo drugima naše nove tehnike. Imao sam dva rada, prvi u kvalifikacijama i drugi u finalu. Za oba rada sam imao po tri sata, a morao sam da prikažem što više tehnika u rezbarenju. U finalu sam imao pet jela, sa novim oblicima i tehnikama – priča Keljanović.

KUVARSKE KAPICE: 110 timova u akciji

Pored studija, Keljanović je radio na Kranjskoj Gori, na Bledu, u Crnoj Gori, a imao je prilike da tri godine radi sa ruskim master šefom.

-Dobar kuvar trebalo bi da zna i modernu i tradicionalnu kuhinju i ja se trudim da pokupim što više tehnika i znanja. Volim što više termičkih obrada, da pratim standarde – dodaje Keljanović.

SVE KAO NA PRAVOJ OLIMPIJADI: Paljenje vatre uoči početka takmičenja

Na Olimpijadi, na čijem je otvaranju u stilu olimpijskih igara bilo i baklje i defilea nacionalnih timova, dnevno je radilo 14 kuhinja, koje su servirale 1.200 obroka, 7 ketering tima su proizveli 840 obroka i 180 individualnih kategorija.

Timovi iz Srbije, koji su osvojili i dve bronzane medalje, uz Keljanovića činili su Aleksandar Tomić, kapiten Marko Komadina, Jovan Tomović, Uroš Bolić, Ivan Cimburović, Aleksa Sušić, Tatjana Bodvaji, Dušan Grujić, Vladimir Jež, Aleksandar Leovac, Aleksandar Vašalić, Mia Vučković, Marija Jakubiv i Danijel Vasiljković i Nišlija Andrija Radičković.

Medalju su osvojili u kategoriji “restoran nacije”, disciplini u kojoj kuvari pripremaju meni od tri ganga (predjelo, glavno jelo, desert) za 60 ljudi u vremenskom intervalu od 5 sati predpripreme i 2 sata pripreme i izdavanja jela, u a la carte restoranu – kažu u Federaciji.

U pripremama juniorskog tima učestvovao je ceo tim Kulinarske federacije Srbije, kao i članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije.

IZVOR: Južnevesti FOTO: IKA culinary olimpics/Privatna arhiva


Advertisement