Connect with us

aktuelno

RAŠA POPOV DOBIJA SPOMENIK U BEOGRADU: Grad se odužuje svojim velikanima

Published

on

Skupština Beograda usvojila je inicijative da se podignu spomenici Raši Popovu, Matiji Banu, Teodoru Jankoviću Mirijevskom, kao i inicijativa za podizanje spomenika “Večna vatra”

Gradski urbanista Marko Stojčić, u svojstvu građanina, podneo je inicijativu da srpski književnik, publicista i glumac Raša Popov dobije spomenik i plato na prostoru između zgrade Gradske uprave u ulici 27. marta i stambene zgrade kod broja 33. Raša Popov živeo je u tom delu grada.

Građani stambene zgrade u ulici 27. marta pokrenuli su inicijativu da se uredi taj plato, sa željom da jednog dana taj prostor ponese ime Raše Popova, kao i da mu se podigne spomenik. 

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu Gradske opštine Čukarica, da se Matiji Banu ispred zgrade ove opštinske institucije podigne spomenik. Matija Ban naselio se na prostoru današnjeg Banovog brada i podigao kuću, gde se svakodnevno okupljala beogradska elita. Banovo brdo se prvobitno zvalo Banovac, da bi kasnije ponelo ime Matije Bana.

MATIJA BAN: Banovo Brdo nosilo naziv po Matiji Banu

On je po mnogo čemu povezan sa Banovim brdom, pa su građani ovog dela grada želeli da mu se na neki način oduže. Ovu inicijativu podržalo je i Udruženje Starih Čukaričana.

Na sednici je usvojena i inicijativa Gradske opštine Zvezdara da se podigne spomenik Teodoru Jankoviću Mirijevskom, a i da taj park ponese ime ovog prosvetitelja. Mirijevski vodi poreklo iz tadašnjeg sela Mirijevo, sadašnjeg naseljenog mesta u Beogradu.

MIRIJEVSKI: Veliki prosvetitelj koji vodi poreklo iz tadašnjeg sela Mirijevo

Bio je veliki racionalista, prosvetitelj i za vreme njegovog života doživljen je procvat građanske svesti. Svom imenu i prezimenu dodao je Mirijevski, kako bi na taj način zadržao svoje poreklo koje vodi iz sela Mirijeva. 

Članovi Komisije usvojili su inicijativu Ruskog centra za nauku i kulturu “Ruski dom” da se podigne skulpturno-arhitektonska kompozicija “Večna vatra” na spomen groblju “Oslobodiocima Beograda”.

VEČNA VATRA: “Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno”

Autor idejnog rešenja je akademik Ruske akademije umetnosti Andrej Tirtišnjikov. Spomenik će biti izrađen od prirodnog kamena peščara, koji je već korišćen za izradu Spomen groblja “Oslobodiocima Beograda”, na koji način će biti zaštićena istorija i tradicija tog mesta. Predviđen je i ispis na samom spomeniku koji bi glasio “Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno”.

IZVOR: Agencije FOTO: Printscreen/Wikipedia

Advertisement