Connect with us

Biznis

PANIKA U FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI: Amazon počeo prodaju lekova na recept! (VIDEO)

Published

on

Američka kompanija Amazon počela ja da vrši prodaju i dostavu lekova na recept širom SAD.

Ulazak ovog maloprodajnog giganta u farmaceutski biznis, značajno je uticao na tržište i čitavu industriju. Akcije CVS-a su pale za oko 8 procenata u podne, dok je Walgreens opao za 9 odsto, a Rite Aid za 15 odsto.

Tržište lekova na recept vredno je stotine milijardi dolara – a sve više ljudi se okrenulo naručivanju lekova poštom tokom pandemije koronavirusa. Analitičari kažu da bi potez Amazona posebno mogao uticati na manje drogerije.

Amazon već neko vreme prati ovo unosno tržište, dok se istovremeno takmiči sa velikim prodavnicama poput Walmart-a i velikim apotekarskim lancima koji već dugo nude kućnu dostavu, u nekim slučajevima istog dana. Amazon je 2018. godine kupio onlajn apoteku PillPack, koja se uglavnom fokusira na ljude koji uzimaju više lekova dnevno.

Sada, prodavac kaže da njegovi kupci mogu naručiti generičke lekove i proizvode sa robnom markom za isporuku za nekoliko dana. To uključuje uobičajene recepte kao što su insulin, inhalatori i lekovi za krvni pritisak. Кompanija kaže da neće isporučiti većinu opioida, koji su kontrolisane supstance.

Amazon je za sada pokrenuo uslugu u 45 saveznih država, izuzev Havaja, Ilinoja, Кentakija, Luizijane i Minesote. Amazon Pharmacy obećava besplatnu dvodnevnu isporuku za prajm pretplatnike, koji u Sjedinjenim Državama plaćaju 119 dolara godišnje.

Amazon kaže da će prihvatati većinu osiguranja, ali i da će promovisati sopstveni program popusta za pretplatnike, koji će se primenjivati i na 50.000 drugih apoteka širom zemlje.

Izvor: NPR.org
Foto: Printscreen Twitter @amazon

Advertisement