Connect with us

Amerika

OD DIJASPORE, DOMOVINI: Fondacija iz San Franciska dodelila 30 stipendija najboljim studentima iz Srbije!

Published

on

Fondacija Studenica iz San Franciska je i ove godine dodelila stipendije studentima iz Srbije, a 30 najboljih odabrano je od gotovo dve stotine kandidata koji su se javili na konkurs Fondacije za školsku 2020/2021. godinu.

Iako je pravilo da se stipendije dodeljuju studentima završnih godina studija, ove godine Fondacija Studenica dodelila je i nekoliko stipendija za izuzetne studente na master studijama i pet stipendija za brucoše.

Godišnja stipendija iznosi 1.200 američkih dolara.

Svake godine ova fondacija srpske dijaspore u Americi za stipendije izdvoji između pedeset i šezdeset hiljada dolara, dok je vrednost dosadašnjih donacija preko šest i po miliona dolara.

Ovogodišnja svečanost povodom dodele stipendija i potpisivanje ugovora sa dobitnicima, održaće se u maloj sali Kolarčevog narodnog univerziteta 17.novembra u 13 časova, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Ovo je dvadeset sedma generacija studenata iz Srbije koje stipendira Fondacija Studenica.

Od svog osnivanja 1993. godine do danas ona je stipendirala preko dve hiljade mladih svih obrazovnih profila, od kojih su mnogi danas lideri političkog, javnog i poslovnog života Srbije, regiona i sveta.

Fondacija Studenica daje i stipendije srpskim studenatima iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske a za ove studente raspisan je poseban konkurs za još 10 stipendija koji je još u toku i traje do 1.novembra.

Fondacija Studenica aktivno radi sa stipendistima na projektima slušajući njihove ideje o tome šta je mladima danas potrebno.

Visoko se vrednuje kreativnost i inovativnost stipendista, razvija njihov liderski potencijal i pozdravljaju njihovi napori da pozitivno utiču na društvo kroz društveni aktivizam i projekte.

Tako je, recimo, početkom jula sa njima uspešno sproveden vebinar o budućnosti obrazovanja “U koraku sa digitalizacijom znanja”.

Projekti koje Fondacija sprovodi sa stipendistima imaju za cilj osnaživanje mladih i promociju društvene odgovornosti, kao i značaja obrazovanja za razvoj društva i omladine.

Pored stipendiranja, Fondacija izdaje i knjige i pomaže posebne projekte koji doprinose razvoju mladih talenata u Srbiji poput šahovskih klubova za devojčice, muzičke škole za talente u Ćupriji, fonda za vrhunske srpske fizičare Fond Dr Marko Jarić, pomaže đake i studente iz Republike Srpske koji su socijalno ugroženi, itd.

Fondacija Studenica osnovana je od uglednih porodica srpske dijaspore na čelu sa Miroslavom Majklom Ðorđevićem sa idejom da je obrazovanje mladih najbitniji faktor za napredak društva.

Fondacija nosi ime čuvenog srpskog manastira, od kojeg je dobila blagoslov i specijalnu dozvolu da koristi Studenički krst.

Izvor: Naši u svetu
Foto: sr.studenica.org

Advertisement