Connect with us

aktuelno

PALESTINA UDARILA NA TZV. KOSOVO: Pozvali sve muslimane da prekinu odnose sa Prištinom!

Published

on

Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa “Kosovom”, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, prenose “Novosti”. Zahtev je izneo ministar spoljnih poslova ove zemlje Rijad al Malki u pismu upućenom generalnom sekretaru OIK.

Kako je obrazložio Al Malki, odnose treba prekinuti jer “Kosovo” svojom odlukom krši međunarodno pravo i rezolucije, ali i otvoreno napada palestinski narod i njegova prava. Ukoliko bi članice OIK prihvatile palestinski zahtev, Priština bi se suočila sa velikim gubitkom podrške, jer je nezavisnost “Kosova” priznalo 30 od 57 zemalja koje su u ovoj organizaciji. One, kako se procenjuje, ne bi zvanično povukle odluke o priznavanju, ali veliki broj njih sasvim izvesno ne bi više pružao podršku “Kosovu” u nastojanjima da se učlani u međunarodne organizacije.

Priština je diplomatske odnose sa Izraelom formalno uspostavila 1. februara i na njihovu najavu da će ambasadu otvoriti u Jerusalimu, iz OIK je već 3. februara stigla osuda jer, kako je ukazano, time bi se prekršila Rezolucija SB UN 478. Nameru prištinskih vlasti kritikovala je i Evropska unija, ali je uprkos tome ambasada zvanično otvorena 14. marta.

Pre Prištine, diplomatska predstavništva u Jerusalimu imale su samo Amerika i Gvatemala, od 2018. godine. Ovoj trojki pridružila se i Češka, koja je u martu otvorila diplomatsku kancelariju u Jerusalimu, kao ispostavu ambasade u Tel Avivu.

Od danas u 8.00 grčke granice su zvanično otvorene za građane Srbije, međutim, postoji jedna caka koju niko nije očekivao! 👇

Posted by Serbian Times on Monday, April 19, 2021

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan nedavno je izjavio da čin otvaranja ambasade “Kosova” u Jerusalimu predstavlja kršenje principa kojim se vode arapske i islamske zemlje, koje smatraju da je Jerusalim okupiran grad, a što potvrđuju mnogobrojne rezolucije UN, kao i da Rezolucija 478 zabranjuje državama da premeste ili otvaraju ambasade u Jerusalimu. On je naveo da se ovakvom potezu protivi i Turska, i upitao: Koliko vredi dobiti priznavanje jedne zemlje, a izgubiti poverenje više od šezdeset?

“Sve članice nesvrstanih koje imaju sličan stav kao i OIK će negativno gledati na taj akt. Dakle, čitav svet će na to gledati negativno jer se kosi sa međunarodnim pravom i sigurno ne daje Prištini prolaznu vizu ka UN”, naveo je ambasador Nabhan, apelujući na Srbiju da ne premešta svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

OD TURSKE DO KATARA

Među članicama OIK koje priznaju “Kosovo” su Turska, Albanija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, Bahrein, Pakistan, Libija… Zemlje poput Omana, Egipta i Gvineje Bisao su svoje odluke o priznavanju već zamrzle i pre sporne odluke o ambasadi, dok “Kosovo” nikada nisu priznali Palestina, Azerbejdžan, Indonezija, Iran, Alžir, Tunis, Kazahstan…

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Pixabay

Advertisement