Connect with us

Istorija

BIO JE ČAROBNJAK NAŠEG DETINJSTVA: Na današnji dan otišao je veliki Raša Popov!

Published

on

Rodoljub Raša Popov čovek neodoljivog šarma i harizme koje je vešto koristio radeći kao književnik, publicista, novinar, TV zvezda ili pripovedač, ostavivši neizbrisiv trag na mnoge generacije na ovim prostorima, preminuo je na današnji dan 2017. godine.

Rođen je u selu Mokrin 26. juna 1933. godine, a detinjstvo je proveo u Zrenjaninu i Novom Sadu gdje je završio gimnaziju. Zatim odlazi u Beograd gde završava Filozofski fakultet.

Novinarsku karijeru započeo u novosadskom Dnevniku. Bio je novinar lista “Mladost” od 1961. do 1964, zatim novinar Radio Beograda od 1964. do 1967. U Televiziji Beograd je bio do 1995. godine.

Osim toga bio je lektor za srpsko-hrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu od 1975. do 1977. Glavni urednik izdavačke kuće “Matica srpska” bio je od 1983. do 1985. godine.

Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju “Vidovi fašizma”. Nastupao je u TV serijama kao pripovedač, neke od najpoznatijih su: “Radost saznanja”, “Fazoni i fore”, “Varošarije”, “U snu san”, “Šešir bez dna”. Kao kolumnista dnevnih novina Politika pisao je uglavnom o društvenim temama.

Bio je oženjen Radojkom, profesorkom književnosti, s kojom je dobio sina Bojana i kćerku Dijanu (Dinu). Dobitnik je nagrade “Dositej Obradović” za 2015. godinu.

Raša Popov je bio sjajan narator koji je na vrlo jednostavan način oduvek umio najmlađoj publici da dočara suštinu veoma ozbiljnih pojmova. Većina starije generacije ga se seća iz prvog serijala “Fazoni i Fore” (1993), oni nesto mlađi iz drugog serijala (2002).

Raša Popov je podario serijal za decu, i ne samo za decu, “Šesir bez dna” i sa svojim gostom Ršumom realizovao četrdeset nastavaka TV serije (“Šesir bez dna”), u kojoj Raša na čudesno lak način iz svog velikog iskustva, znanja i mašte, kao i iz zbilje oko nas, sklapao poučne priče o biljkama, životinjama, ljudima, o raznim događajima i pojavama u kojima se kriju odgovori na mnoga dečija pitanja.

PROČITAJTE JOŠ:

ZA 12 BOCA NAJBOLJEG SRPSKOG VINA: Pablo Pikaso je naslikao plakat za “Bitku na Neretvi”

OTKUD UŽIČKE TABLICE NA ULICAMA ČIKAGA? Tajna renoa “četvorke” iz filma o Tomi Zdravkoviću…

EROTIKA U SRPSKOJ KNJIŽEVNOSTI: Pikantna dela velikana o kojima se ćutalo!

Život Raše Popova obeležio je i tužan incident kada su ga u novembru 2014. godine napala deca jer im nije dao dovoljno novca. Na njega su tada nasrnuli dečaci stari 10 i 11 godina, koji u svojoj biografiji već imali više od 300 prijava zbog krađa i razbojništva.

Popov je tada ispričao da je zbog napada bio jako razočaran jer je “ceo život posvetio deci”, a doživio je da ga upravo ona “napadnu na kućnom pragu”.

Izvor: Istok.rs Foto: Printscreen / RTV

Advertisement