Connect with us

Balkan

CRNOGORCI OTKRILI NOVU VRSTU: Nazvali je po Novaku Đokoviću, a evo i zašto!

Published

on

U Crnoj Gori otkrivena je nova vrsta puža koju su dvojica naučnika, zaslužni za to otkriće, nazvali po srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

Novu vrstu „Travunijana djokovici“ otkrili su slovački biospeleolog Jozef Grego i profesor na Univerzitetu Crne Gore Vladimir Pešić, koji je za crnogorske medije rekao da su novu vrstu puža otkrili u kraškom izvoru u blizini Podgorice.

„‘Travunijana djokovici’ je inače jedna od najintersantnijih vrsta koja naseljava podzemna staništa kraškog područja Crne Gore i jedna od najrjeđih na svetskom nivou! Jedinstvena kao i Novak“, kazao je Pešić za Vijesti.

Inspirisani alarmantnim nivoom zagađenja životne sredine i ogromnim količinama bačenih opušaka od cigareta, učenici svrljiške srednje škole patentirali su nešto sasvim novo! 👏👏👏

Posted by Serbian Times on Saturday, April 17, 2021

Istakao je da su i sami lokaliteti na kojima je pronađena ova vrsta puža retki i ugroženi, te se nada da će „Novakov puž“ upravo zbog imena pomoći da se skrene pažnja na njih kako bi bili spaseni od nestajanja.

„Sigurni smo da je Novak čuo za naše otkriće i da mu je drago što je najverovatnije jedini sportista na svetu po kojem je neka nova vrsta dobila ime“, rekao je profesor Pešić.

Istakao je da planiraju nastavak istraživanja nove vrste, a cilj im je da se urade detaljnje DNK analize ovog endema, kako bi se dobila slika koliko je vrsta stara i kako se odvijala evolucija i naseljavanje kraških područja Dinarida.

Naučni rad s otkrićem nove vrste objavljen je u međunarodnom časopisu “Subterranean Biology“.

Simbol primirja u Prvom svetskom ratu, cvet koji nosi ime i po srpskoj kraljici Nataliji, sadrži ključ za lečenje opake bolesti!

Posted by Serbian Times on Sunday, April 18, 2021

Izvor: Luftika
Foto: Printscreen YouTube / Australian Open TV

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement