Connect with us

Srbija

PALA GROMADA OD PREKO 40 METARA, ŠIROKA METAR I PO: Drvoseča iz Topole obara rekorde u jednom od najtežih poslova na svetu (FOTO)

Published

on

Selo Vojkovci podno Rudnika od davnina je prepoznatljivo po vrednim i čestitim domaćinima koji uvek sa ponosom ističu da nema tog posla koji oni ne mogu savladati.

U ovom selu zvuk motorne testere svakodnevna je melodija, a žuljevite ruke od sezonskih poslova i napornog rada zarađuju hleb. Radoslav Veljković (39) postao je ovih dana drvoseča rekorder u Vojkovcima jer je sam savladao i oborio nekoliko stabala visokih preko 40 metara.

„U šumi sam proveo pola svog života, naučio sam kako svako stablo pada i čega se treba čuvati. Nikada se nisam plašio, za mene je izazov i uživam u tome da oborim veliko stablo, Bog me čuva i straha nema, samo mora polako i pažljivo. Danas sam oborio tri stabla topole oko 15 kubika, koja su namenjena za građu. Jedno drvo je bilo oko 40 metara visine, kada je palo tlo se zatreslo, u prečniku je imalo oko metar i po, druga dva stabla su bila oko jednog metra u prečniku“, priča za RINU Radoslav Veljković i dodaje da je nedavno posekao stablo koje je u prečniku bilo oko dva metra.

„U selu kažu da sam rekorder jer se svi plaše kada treba da se obori veliko i debelo drvo. Ja sam potpuno sam bez pomoći oborio stablo koje je u prečniku debla imalo blizu dva metra, to je bilo najdeblje drvo koje sam posekao“.

Ovdašnji meštani sa ponosom ističu da nema hrabrijeg drvoseče u selu od Radoslava i tvrde da nema stabla koje njegove žuljevite ruke ne mogu da obore.

„On nekako ume da odradi taj posao najbolje od svih nas, iako smo svi odrasli u šumi i sa motorkom radimo od ranog detinjstva, Radoslav je najhrabriji i za njega nema prepreke. Ako treba da se popenje na vrh drveta da se prvo otklone grane on ide odmah, svima rado pomaže u seči drva i uz njega ni ostali nemaju strah, iako je ovo opasan i težak posao“, rekao je Bojan Mijailović.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement