Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 year ago

By admin

OVO NEMA NIKO NA SVETU: U Šumadiji otvorena ‘Mud(r)ijada’, veliko takmičenje u spremanju testisa!

Mnogo je manifestacija, ali samo jedna na kojoj se spremaju specijaliteti od testisa žovotinja. Mud(r)ijada se u Šumadiji održava još od 2004 godine i predstavlja jedinstveno takmičenje u svetu, stoga svoje snage na njoj osim domaćih odmeravaju i strani kuvari.

U dalekoj Americi postoji manifestacija na kojoj se kuvaju beli bubrezi ali samo od bika, na ovoj srpskoj dobro došli su ovi specijalni komadi mesa od svih životinja. Neretko se u šerpama za gulaš nađu i testisi od konja ili svinje. Jako je važno kako se takmičari prvo pripremaju, a zatim i spremaju ovaj delikates.

“Najbolje je spremati jelo od goveđih testisa, jer nemaju nikakvu aromu niti šmek, mogu odmah na roštilj. Od drugih životinja prvo moraju da prenoće u sirćetu pa tek onda da se spremaju. Najbolji za gulaš su testisi od konja, ali se ona retko mogu naći. Ono što je najvažnije jeste način kako se spremaju, a kad sve bude završeno to budu izuzetni i jedinstveni delikatesi”, rekao je za RINU Milorad Vukajlović koji je već nekoliko puta pobeđivao na ovom specifičnom svetskom takmičenju, a sada je pripremio i jedan inovativan specijalitet.

“U pitanju je musaka od testisa, glavni sastojci su patlidžan, meso i pečurke. Biće to preukusno”, kaže Milorad.

Stručni žiri koji ocenjuje takmičare uvek bude pred veoma teškom odlukom, jer svaki gulaš bude “prste da poližeš”. Tri kriterijuma koja su najvažnija da bi pobedili na Mud(r)ijadi jesu da testisi tokom kuvanja zadrže svoj oblik, da imaju odgovarjuću boju i naravno fantastičan ukus.

“Beli bubrezi su nadelko pozanati kao najbolji afrodizijak na svetu. To se proverilo na mnogo primera u praksi, i zaista funkcioniše”, dodao je jedan od takmičara.

Ideja o nastanku ove jedinstvene manifestacije razvila se zahvljujući Ljubomiru Eroviću iz Gornjeg Milanovca, koji je napravio jedinstven brend o kom su brujali i svetski mediji. Nakon njegove smrti 2019. godine tradiciju je nastavila njegova kćerka Jovana. Ovogodišnja Mudrijada održana je u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca.

“Manifestacija živi punih 18 godina i to je zaista veliki uspeh, za nju se čulo u čitavom svetu i do sada su se u spremanju belih bubrega ovde u Šumadiji oprobale ekipe iz Amerike, Australije, Finske.. ove godine imamo goste iz Albanije i Bugarske. Svi su ovde sa ciljem da se lepo družimo i uživamo u dobroj atmosferi i naravno odličnim gastronomskim specijalitetima. Tokom svih ovih godina imali smo zaista fascinatnte primerke, jer su takmičari ovde donosili čak i bele bubrege od vilinog konjica i ajkule”, rekla je organizatorka ovog jedinstvenog događaja u svetu Jovana Erović.

Svetsko prvenstvo u spremanju testisa okuplja takmičarske grupe sačinjene od prijatelja rekreativaca, pa sve do profesionalnih kuvara. Svaku ekipu čini najmanje tri člana, a u šerpama se može naći samo meso belih bubrega. Кo spremi najbolji gulaš dobija neobičnu glavnu nagradu. U njihove ruke ide drvena skulptura muškarca sa erekcijom, koja se iz ruke u ruku prenosi pobedniku svake godine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE