Connect with us

Istorija

DALEKO OD SMEŠNOG: Evo kako je nastalo prezime Jagodić Kuridža koje nosi naš reprezentativac!

Published

on

Za sve one kojima je prezime našeg reprezentativca Marka Jagodića Kuridže urnebesno smešno, sledi jedna lekcija iz istorije srpskog naroda:

Sveštenik Petar Jagodić, po kojem cela ova porodica nosi danas ovo dično prezime, prozvan je Kuridža, radi svoje ogromne hrabrosti i kuražnosti, a bio je vođa ustanka srpskog naroda u Dalmaciji protiv centralne mletačke vlasti, zbog neumerenih poreza, još davne 1704. godine.

Pop Kuridža rođen je u Bilišanima, u obrovačkom kraju, kažu knjige, 1666. godine.

Službovao je u crkvi svetog Petra, u Biovičinom Selu, koja je podignuta još davne 1524. godine.

Narodni ustanak, na čije čelo je ugledni sveštenik stao, dobio je naziv Kuridžina buna, a njome je, na više od pola godine, skroz oslobođen prostor Bukovice i Ravnih Kotara.

Kada je, oktobra 1704, buna u krvi ugašena, na molbu naroda, njen vođa sklonio se privremeno u Liku, da bi se, nakon što su Mleci Srbima obećali opštu amnestiju, samo ako obećaju da će predati oružje, 1705. vratio u Bilišane, da živi u miru na svom imanju.

Već 1706, Mleci hapse Popa Kuridžu i drže ga u pritvoru u kninskoj tvrđavi. U Zadru biva osuđen, kao vođa buntovnih Srba, na 40 godina teške robije, koju je odslužio, do poslednjeg njenog dana, u samoj Veneciji.

Iako je u tamnici ogluveo i oslepeo sasvim, nisu mu dozvoli da se vrati u svoje selo, da i takav ne bi narod inspirisao na nove ustanke.

Preminuo je, po povratku u zavičaj, u Zadru, u julu 1749. godine, a u istom gradu, 15. jula 1987, rođen je i njegov potomak Marko, sadašnji krilni centar košarkaške reprezentacije Srbije.

Sva naša prezimena, pogotovo ona manje učestala, nose u sebi, najčešće, priče o junaštvu naših predaka: da bismo bili dostojni potomci, moramo se tih časnih starina s ponosom sećati, da i nas ne bi, jednoga dana, progutao zaborav.

Slava Popu Kuridži i mnogo sreće Marku i njegovim saigračima na evropskom šampionatu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Opsajd
Foto: Printscreen Facebook / Opsajd

Advertisement