Chicago, IL
37°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 36°F
Wind: 4mph WSW
Humidity: 69%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
36°F
36°F
36°F
36°F
34°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
52°F / 45°F
57°F / 45°F
46°F / 32°F

Published 1 year ago

By admin

OKO 100.000 ČEHA IZAŠLO NA PROTEST: Traže hitne pregovore sa Rusijom oko gasa ili ostavku vlade! (VIDEO)

U centru Praga danas je održan veliki protest na kome je zahtevano da vlada, na čijem je čelu Petr Fijala, podnese ostavku do 25. septembra.

Ukoliko se to ne desi, organizatori su najavili da će 28. septembra protesti biti organizovani širom zemlje i da će, u skladu sa Ustavom Češke, pozvati na građansku neposlušnost.

Zbog toga smo več počeli da pregovaramo sa sindikatima, preduzetnicima, poljoprivrednicima, zaposlenima u saobraćaju i u drugim organizacijama kako bismo proglasili generalni štrajk, naveli su organizatori, prenosi Tass.

„Cilj naših demonstracija je nužnost promene. Pre svega rešavanje pitanja električne energije i gasa koja će prouzrokovati destrukciju naše privrede već ove jeseni. Tražili smo od premijera Petra Fijale da sa nama pregovara ali nemamo odgovor. Tražićemo zato ostavku vlade“, naveo je jedan od organizatora protesta Jirži Havel.

Današnjem masovnom skupu je, prema proceni organizatora, prisustvovalo 100.000 ljudi, dok je policija saopštila da ih je bilo 30.000 manje.

Govornici, među kojima su bili političari, naučnici i javne ličnosti, okrivili su vladu za energetsku krizu i veliku inflaciju, a pozvali su vlast da odmah počne pregovore sa Rusijom o sklapanju kratkoročnih ugovora o snabdevanju Češke jeftinijim gasom i naftom.

Vlada je optužena da vodi politiku koja je u suprotnosti sa nacionalnim interesima, zbog čega je poručeno da se zahteva neutralna pozicija povodom rata u Ukrajini.

Premijer Fijala, koji predvodi koaliciju desnog centra sačinjenu od pet stranaka, za češku novinsku agenciju ČTK rekao je da oni koji demonstriraju i traže ostavku vlade ne vode računa o interesima zemlje.

„Na protest su pozvale proruske grupe, bliske ekstremnim pozicijama, koje su protiv interesa Češke“, rekao je Fijala.

Glavni zahtev organizatora ovog protesta „Češka na prvom mestu“ jeste da koaliciona vlada premijera Fijale podnese ostavku, preokrene se spoljnopolitičko smeranje zemlje ka Rusiji od koje se očekuje jeftin gas a da Češka proglasi vojnu neutralnost ali takodje da počne da odlučuje nezavisno i od Svetske trgovinske organizacije ili UN.

„Češka mora da se oslobodi i ne bude direktni politički podanik EU, STO i OUN“, piše u pozivnici za protest.

Kao prvi neposredni zahtev osim hitne ostavke vlade demonstranti su postavili da vlada u ostavci ovlasti eksperte radikalnih nacionalista, komunista i drugih antisistemskih pokreta i inicijativa da oni u ime Češke ugovore sa Rusijom hitne isporuke jeftinog gasa.

Zahtevaju i odlazak čeških proizvodjača sa evropskih berzi električne energije i da se cela češka privreda oslobodi stranog kapitala i preduzeća.

Demonstranti su na Vaclavski trgu došli i opremljeni bubnjevima i pištaljkama, nacionalnim zastavama a skandirali su da se skine ukrajinska zastava sa Narodnog muzja na vrhu trga, gde stoje protivnici demonstranata.

Na transparentima su i poruke vladi da se „Za svaku svinju već kuva voda“ a nisu izuzetak ni antiukrajinske poruke kao npr. zahtev da vlada „prestane planski da razredjuje češki narod Ukrajincima“.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Printscreen YouTube / DW News

YOU MAY LIKE