Chicago
73°
Clear
5:18 am8:18 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
82/61°F
79/59°F
77/61°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

OVO JE JEDAN OD NAJGENIJALNIJIH TINEJDŽERA NAŠE ZEMLJE: Marko je već tri godine uzastopno prvak Srbije iz matematike! (VIDEO)

Marko Dojčinović, učenik trećeg razreda Pravno – poslovne škole u Nišu, smer finansijski administrator, već treću godinu zaredom osvaja prvo mesto na takmičenju iz matematike na kojima učestvuju đaci iz srednjih škola. Ove godine konkurenciju su činila 83 kandidata iz 32 škole.

Ove godine je najbolji na Državnom takmičenju koje je održano u Čačku. Marko je već tri godine uzastopno prvak Srbije iz matematike.

“Zadaci su bili malo teži nego ranijih ali izborimo sam se za to prvo mesto. Mi krenemo da se pripremamo par meseci pre takmičenja, dve nedelje pre takmičenja se intenzivno spremamo, tri do četiri sata dnevno bez prestanka”, kaže Marko.

Još tri učenice ove škole imale su dobre rezultate, pa je Pravno-poslovna škola u ukupnom plasmanu bila najbolja.

„Trudim se da donesem zadatke, gde oni praktično treba da kreiraju rešenje, ne da im pokažem ili da vide, nego da nađu svoj način da to reše”, objašnjava mentor Saša Manić.

Nagrade su osvojene u konkurenciji trideset dve škole iz cele Srbije.

„Nismo mi prvi samo iz matematike, bili smo prvi iz simulacije sudskog procesa, imali smo odlične takmičenje iz istorije, računovodstva, sportske ekipe su nam jako dobre”, kaže Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole.

Za mnoge je matematika bauk, ali ne i za ove tinejdžere, koji kažu da je važno da se matematika razume.

„Uglavnom je ne vole đaci zato što im ne ide najbolje i ne potrude se da je razumeju, ali predmet je jako lep kada se njemu pruži ljubav”, kaže Marko Dojčinović.

Marko dodaje da je oduvek voleo prirodne nauke. U osnovnoj školi su to bili fizika i hemija, a sada je to matematika.

Iako mnogi smatraju da je talentovan, i sam kaže da bez puno rada nije moguće postići velike rezultate, a da su glavni “krivci” za njegova dostignuća, nastavnica i profesor. Matematiku je zavoleo još u Osnovnoj školi, još od tada mu je išla od ruke.

Iako nisam išao na takmičenje iz matematike tada, imao sam odličnu nastavnicu matematike Vesnu Jović, koja je postavila temelj na moje znanje iz matematike. Kada sam došao u srednju školu, moj mentor Saša Manić je prepoznao moj talenat, pa sam vežbajući sa njim zavoleo ovaj predmet – kazao je Marko za Niške Vesti.

Pohađao je Osnovnu školu “Bubanjski heroji”.Na takmičenju je konkurencija bila jaka kao i svake godine, ali je uspeo da se izbori za prvo mesto sa 13,2 poena više od drugoplasiranog takmičara.- Profesor Saša i ja krenemo polako da se spremamo par meseci pre takmičenja, a onda dve nedelje pre takmicčnja intenzivno vežbamo po tri – četiri sata dnevno svaki dan.

Marko pored matematike, voli ekonomske predmete gde se može primeniti logika, a posebno izdvaja računovodstvo.Što se tiče dalje obrazovanja , kaže da još uvek nije odlučio šta će studirati, ali i da ima vremena za razmišljanje.Marko se dosada takmičio iz fizike i hemije u Osnovnoj školi.

Najdalje sam stizao do okružnog takmičenja, tako da sam se sada na takmičenjima iz matematike prvi put takmičio na Republičkom nivou – ističe on.

Profesor Saša Manić već godinama unazad sa svojim učenicama osvaja prestižna mesta na državnim takmičenjima iz ove oblasti.Takođe, Marta Sokolović i Anđela Popović, učenice drugog i četvrtog razreda ove škole na državnom takmičenju, pojedinačno su osvojile treće mesto.

PROČITAJTE VIŠE:

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: Still
Foto: Printscreen Belle Amie

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)