Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
43°F
43°F
41°F
43°F
46°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 10 months ago

By Serbian Times

ŠKOLA U NOVOM PAZARU ZABRANILA MOBILNE TELEFONE: Evo koje su promene za samo dve nedelje!

U novopazarskoj Osnovnoj školi „Mur“ već dve nedelje se primenjuje odluka o zabrani upotrebe mobilnih telefona. Inicijativu školskog Tima za suzbijanje nasilja jednoglasno su prihvatili nastavnici i uprava škole, ali i Savet roditelja.

O odluci koja se sprovodi, na roditeljskim sastancima pozitivno su se izjasnili roditelji svih učenika te škole.

Učenici pre nastave telefone odlažu u ormarić koji je instaliran do katedre. Tek nakon završenih časova tog dana, njima se telefoni vraćaju. Ovu odluku zajednički su doneli uprava škole i roditelji.
– Dosta njih je reklo da se ova odluka ne može sprovesti. Evo, ormarić do mene pun telefona je dokaz da ipak može.

Deca su bila skeptična i nisu bila oduševljena prva dva dana, da budem iskrena, nije bilo baš lako.

Razgovorom uprave škole, nas nastavnika sa decom, timski smo radili i razgovarali i deca su to prihvatila – rekla je nastavnica Osnovne škole „Mur“ u Novom Pazaru, Zehra Etemović.

Kod dece je odmah uočena pozitivna promena u ponašanju, deca su koncentrisanija na nastavu, a nastavnici ne gube vreme upozoravajući ih da ne koriste mobilni telefon na času.

– Oni su shvatili da je ovo samo dobro za njih. Toliko su opušteni, nasmejani i veseli. Nažalost, mnoga deca pet minuta malog odmora između časova su koristila za igranje igrica na mobilnim telefonima.

Mi nismo imali načina da im sve to zabranimo i da sprečimo. Ovakvom odlukom smo svima dali primer da je sve to moguće – rekla je nastavnica Zehra Etemović.

Jedino su učenici negodovali zbog odluke donete u njihovoj školi, i samo dve nedelje od njenog sprovođenja kažu da im vreme bez mobilnih telefona ipak prija.

– Za nas je ova odluka bila smak sveta. Mi smo naviknuti na telefone. Na odmoru smo aktivniji, družimo se a na času se dopisujemo ceduljicama. Sve smo bolji, nastavu lakše pratimo i ne mislimo na telefone – rekla je učenica Asija Dolovac.

– Polako se odvikavamo od telefona, svakodnevno i kod kuće sve manje koristIm mobilni telefon. Mi smo bili zavisnici. Sada više čitamo, edukujemo se i više se družimo – kazala je učenica Hana Šaćirović.

Odluka se odnosi i na nastavnike, koji, kako kažu, moraju dati primer deci.

Učenicima koji prekrše ovu odluku telefon će se oduzeti na godinu dana.

PROČITAJTE VIŠE:

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: Luftika
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE