Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 54%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
34°F
32°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 36°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 10 months ago

By Serbian Times

DAN VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE: Obeležena 31 godina od osnivanja! (FOTO)

Obeležavanje Dana Vojske Republike Srpske održano je juče u kasarni „Kozara“ u Banja Luci svečanom predajom raporta i postrojavanjem pripadnika trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, Oružanih snaga BiH.

Komandant Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, brigadir Sreten Milošević predao je svečani raport Aleksandru Goganoviću, zameniku ministra odbrane u Savetu ministara BiH, nakon čega su pevane himne Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Formiranje Vojske Republike Srpske bio je način da se odbrani sloboda srpskog naroda koji je u prošlosti doživeo veliko stradanje, istakao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodao da “nije srećan što je došlo do ukidanja vojske”.

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, 210.000 boraca branilo je Republiku Srpsku od kojih je 23.801 borac poginuo, a njih 40.000 je ranjeno.

Nesumnjivo uspešna u ratu kada je “držala” 70 posto teritorije BiH Vojska Republike Srpske se raspala u miru odlukama političkih predstavnika srpskog naroda koji su poklekli pod pritiscima “međunarodne zajednice” iako to nije bilo predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Naum „zapadnih sila“ počeo se ostvarivati kada je krajem 1996. bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić penzionisala 17 generala i 108 visokih oficira VRS.

Sledeći korak bilo je usvajanje zakona o prestanku VRS u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Sporazum o prenosu nadležnosti odbrane sa Republike Srpske na Sarajevo, koji je potpisao bivši premijer Pero Bukejlović.

U roku od mesec dana nakon tog izglasan je Zakon o odbrani BiH, u čijem donošenju su učestvovali političari svih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske, sa članom 84. o aktivnostima za pridruživanje NATO-u na koji je potpis stavio tadašnji predjednik Republike Srpske Dragan Čavić.

Vojska Republike Srpske bila je poštovana sila na ovim prostorima, garant mira i opstanka Republike Srpske.

Ukinuta je kako bi zapadne sile na čelu sa NATO imale faktičku kontrolu nad ovim prostorom i mogle nesmetano da vrše svoje geopolitičko zadatke u Republici Srpskoj i na Balkanu.

Na 31. godišnjicu od osnivanja Vojske Republike Srpske potaknuti deceniskim zveckanjem oružja iz Sarajeva politički predstavnici Republike Srpske konačno postaju svesni da obećanja svetskih moćnika nisu garant mira i slobode srpskog naroda.

PROČITAJTE VIŠE:

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: Nemanja Dujić
Foto: Nemanja Dujić

YOU MAY LIKE