Chicago
66°
Mostly Cloudy
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 88%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 2 years ago

By admin

OVO JE DRAGAČEVSKA MILUNKA SAVIĆ: Učestvovala u proboju solunskog fronta, preživela albansku golgotu ali u zavičaj se nije vratila!

Dragačevska Milunka Savić – Sačuvano je veoma malo podataka o devojci sa slike, koja je nastala na Solunskom frontu, za vreme krvavih bojeva srpske vojske protiv Bugara, Nemaca i Austrijanaca.

Ova dopisnica sa slikom sačuvana je u domu porodice Petrović u Goračićima, zaseok Dragačica, koji su se pre dve generacije prizetili u kuću Sedlarevića.

Porodično prednje Petrovića i Sedlara govori da je na slici Stanimirka Cana Sedlarević (16. 7. 1896. – ?), devojka -ratnica koja je rođena u selu Dragačici, od oca Milisava i majke Angeline, kao šesto dete u porodici. Odrastala je uz braću Ljubomira, Milenka i Milića, kao i sestre Koviljku i Kristinu.

U porodici je ostalo sećanje da se simpatisala sa momkom Budimirom Davidovićem, čija je kuća bila na susednom seoskom brdu, a koji će se nekoliko godina kasnije proslaviti kao ratni junak i najodlikovaniji srpski vojnik.Budimir se uoči rata oženio drugom devojkom.

Izbijanjem Velikog Rata, kao jako mlada Cana odlazi od kuće i stupa u vojnu službu. Po porodičnoj priči Cana se kao pripadnik komitskih odreda borila u Prvom svetskom ratu.

Povlačila se sa srpskom vojskom preko Albanije i bila učesnik proboja solunskog fronta.

Posle Velikog rata udaje se u Dubrovnik i od tada joj se gubi svaki trag, a u svoj zavičaj se nikada posle rata nije vraćala.

Poslednji put srela se sa bratom Ljubom tokom bitke na Kajmakčalanu, kada mu je poklonila džepni sat i orden, koji su kasnije nemački vojnici uzeli iz kuće u Dragačici u leto 1943. godine, tokom velike kaznene ekspedicije po Dragačevu.

Više informacija nije pronađeno, jer su odavno pomrli i poslednji svedoci tih događaja, ali ova pomalo romansirana priča o devojci-ratnici iz Dragačeva budi misteriju šta se sa Canom desilo nakon rata i udaje.

Izvor: Pokreni.rs / Milan Parezanović Foto: Pokreni.rs

YOU MAY LIKE