Chicago, IL
55°
Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 4mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
52°F
50°F
45°F
43°F
41°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
66°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
54°F / 39°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

OTKRIVAMO ŠTA JE JDAM: Amerikanci su ovu bombu prvi put bacili na Kosovo 1999. godine! Moderna verzija stiže u Ukrajinu!

Američko oružje koje su prvi put izbacili stelt bombarderi na Kosovo 1999. a potom tokom borbi u ratovima posle terorističkog napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001, uskoro će koristiti ukrajinski piloti koji, ironično, upravljaju avionima ruske proizvodnje.

SAD po prvi put daju svoje satelitski navođene bombe Ukrajini, u okviru novog paketa vojne pomoći vrednog 1,85 milijardi dolara. Oružje, zvano “zajednička municija za direktni napad” (JDAM; džejdem), sastoji se od kompleta koji pretvara jeftinu, nevođenu bombu, u visoko precizno oružje navođeno GPS-om, piše “Njujork tajms”.

Administracija Džoa Bajdena objavila je ove nedelje da će oružje biti deo novog paketa vojne pomoći, dajući Kijevu mogućnost precizno navođenog bombardovanja kakvu nikada pre nije imao.

Kad se ispusti sa većih visina, bomba može da putuje 25 kilometara do svoje mete pre nego što eksplodira. Sa pravom vrstom opreme, ukrajinski avioni potencijalno bi mogli da nose više JDAM-ova u jednoj misiji, baš kako to rade američki i NATO ratni avioni.

Šta je JDAM?

Iz tehničkog ugla, to je komplet koji je pričvršćen na bombu američke vojske opšte namene “mark-80” i pretvara je u oružje vođeno GPS-om.

Bojeva glava “mark-80”, razvijena ubrzo nakon Drugog svetskog rata, dizajnirana je da se može lako opremiti raznim pozadinskim dodacima i sporogorećim štapinima, za upotrebu u različitim situacijama. Tokom decenija postavljani su različiti dodaci – za bombardovanje niskog nivoa i za pretvaranje u kopnene i morske mine, te konačno u različite vrste navođenog oružja, navodi “Tajms”.

Obično dolazi u tri veličine, od 225 do 900 kilograma. Koji će model ili modeli biti obezbeđeni Ukrajini – nije poznato.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

“Tajms” navodi da su od svoje prve borbene upotrebe krajem devedesetih na Kosovu JDAM-ovi poboljšani i da su im pridodate nove sposobnosti. Mogu da rade sa različitim sporogorećim štapinima koji kontrolišu da li će eksplodirati iznad tla, na površini ili nakon zakopavanja u zemlju. Jedan ažurirani komplet dodaje par “krila” koja se otvaraju po ispuštanju bombe, omogućavajući joj da leti više od 65 km do mete.

Takođe su, prema računici Pentagona, relativno jeftini. Podaci mornarice ažurirani 2021. navode da je osnovna cena kompleta JDAM nešto preko 24.000 dolara po komadu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otišao je prošle srede u Vašington, gde se sastao sa Bajdenom i obratio američkom Kongresu. Novi paket pomoći Ukrajini koji je tada objavljen uključivaće i protivvazdušni raketni sistem “patriot”.

Očekuje se da će SAD isporučiti “patriot” u veoma kratkom roku i da će se Ukrajinci obučiti da ih koriste u bazi američke vojske u Nemačkoj. Za razliku od manjih PVO sistema, baterija “patriota” zahtevaju desetine obučenih vojnika da bi se njima pravilno upravljalo i obuka obično traje mesecima.

Ovo će biti najizazovniji komad opreme koji je Ukrajina do sada primila. Da su Ukrajinci imali godinu-dve da apsorbuju “patriot”, ne bi bilo problema. Pretpostavljam da je Pentagon veoma nervozan zbog ovog – rekao je ranije Mark Kansijan iz Centra za strateške i međunarodne studije CSIS), preneo je “Vašington post”.

Dva zvaničnika američkog Ministarstva odbrane SAD rekla su prošlog petka “Politiku” da Pentagon razmatra da obuku ukrajinske vojske za korišćenje “patriota” sprovede u vojnoj bazi u SAD, ili u nekoj trećoj zemlji, odnosno u nekoj od američkih vojnih baza u Evropi.

POVEZANE TEME:

VUČIĆ STIGAO U RAŠKU NA SASTANAK SA SRBIMA SA KiM: Čeka nas duga noć!

NOVAK ĐOKOVIĆ UPUTIO PORUKU DONČIĆU: „Au, brate, svaka čast“!

SUSRET U SUZAMA: Dve sestre pronašle Amerikanku koja ih je spasla tokom NATO bombardovanja!

Izvor: Blic.rs
Foto: Blic.rs

YOU MAY LIKE