Connect with us

aktuelno

OTIŠAO JOŠ JEDAN VELIKAN: Preminuo glumac Pero Kvrgić

Published

on

Čuveni glumac Pero Kvrgić preminuo je u svojoj 94. godini u Zagrebu, preneli su mediji.

Poznati pozorišni, filmski i televizijski glumac poslednje godine proveo je u Domu za starije osobe u Lašćinskoj u Zagrebu, piše “Jutarnji list”.

Pero Kvrgić rođen je 1927. godine u Moravicama (nekada Srpskim Moravicama) u Gorskom kotaru, a u dugogodišnjoj karijeri glumio je u svim većim hrvatskim pozorištima, u brojnim filmovima i TV serijama.

Poticao je iz mešovitog braka, otac mu je bio Srbin, a majka Austrijanka. Glumom je počeo da se bavi još u ranoj mladosti u Zemaljskoj glumačkoj školi i Dramskom studiju u Zagrebu, a 1944. godine priključio se partizanima i igrao u pozorišnim društvima “Ivan Goran Kovačić” i “August Cesarec” na oslobođenoj teritoriji.

Prve profesionalne angažmane imao je kao član Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (od 1950. do 1954. godine), godinu dana kasnije prešao je u tada tek osnovano pozorište “Gavela”, a potom se vraća u HNK, gde je ostao do penzionisanja. U matičnom pozorištu, ali na drugim scenama širom Hrvatske i tadašnje Jugoslavije, Kvrgić je ostvario brojne uloge u klasičnim komadima poput onih u delima Marina Držića, od Mune u “Skupu” 1950. godine u režiji Branka Gavele, do uloga Pometa i Dunda Maroja, ali i u komadima savremenih autora.

Tokom karijere ostvario je više od 190 uloga, a u kultnoj predstavi “Stilske vežbe” igrao je i kada je zagazio u devedesete.

Na filmu je debitovao 1956. godine u ostvarenju “Opsada” Branka Marjanovića, dve godine kasnije u “H-8” Nikole Tanhofera, a potom i u filmu “Drug predsednik centarfor” u režiji Žorža Skrigina uz Miju Aleksića, Oliveru Marković, Pavla Vuisića…

U karijeri je snimio više od 45 filmova, zaključno sa ulogom generala u “Noćnim brodovima” Igora Mirkovića (2012).

Kvrgića šira publika pamti po ulogama u serijama “Stilske vežbe” (2001), “Nepokoreni grad” (1982), gde je igrao Augusta Cesareca, i kao naratora u dečjoj seriji “Ne daj se, Floki” (1985).

Njegova ćerka Ana Kvrgić takođe je glumica.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Krležin Gvozd – službeni kanal Ive Štivičića

Advertisement