Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 1
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

OTIŠAO JE JEDAN OD NAJBOLJIH: Preminuo Vladimir Lojanica, reporter i humanista, čovek koji je milovao rečima

Vladimir Lojanica, jedan od najboljih srpskih reportera i osvajač brojnih nagrada za reportaže, humanost i ljudskost, preminuo je iznenada u 47. godini u Užicu. Novinarstvom je počeo da se bavi 2001. godine, a punih 19 godina radio je kao dopisnik “Blica” iz Užica.

Pisao je sve novinarske žanrove, a najviše je voleo reportaže, po čemu je bio nadaleko poznat. I nije ih samo Lojo, kako su ga zvali, voleo. Dokaz za to su i mnoga priznanja u novinarstvu.

Za Loju od svih nagrada svakako je najdraža ona koja nosi ime njegovog uzora – “Zoran Tmušić” koju opština Čajetina godinama dodeljuje pojedincima za humanost i ljudskost u teškim vremenima.

Vladimir Lojanica je prošle godine poneo ovu nagradu zbog niza humanitarnih akcija koje su pokrenute nakon što je izdao svoju knjigu, odnosno zbirku reportaža pod nazivom “Gluv je dan bez ljudi”, u kojoj je pisao o ljudima kojima je pomoć potrebna, a čiji je izdavač čajetinska biblioteka “Ljubiša R. Đenić”.

Prošle godine dobio je još dve nagrade. Osvojio je drugu nagradu na konkursu za reportažu “Vladimir Vlada Ćosić” u organizaciji M novina iz Sremske Mitrovice za reportažu “Zvonar dobroseličke crkve sanja da povede kolo” .

Pored toga, krajem prošle godine dobio je nagradu “Dr Marko Mladenović” za medijski doprinos borbi protiv depopulacije za 2022. godinu za reportažu “Očinske suze namučenog Borivoja”.

Izvor: Blic Foto: Ringier

PROČITAJTE REPORTAŽE VLADE LOJANICE:

ZAMIRE NAJLEPŠE ZLATIBORSKO SELO: Posle 40 sahrana, zvonar crkve Sreten sanja da povede kolo na svadbi (FOTO)

ČUVAR SRPSKE TRADICIJE: Ispovest Neđa, poslednjeg kazandžije u svom kraju!

OVAKO SE VOLI SVOJA ZEMLJA: Luka (18) gradsku vrevu zamenio njivom, štalom i opancima, kako bi ognjište sačuvao od propadanja!

YOU MAY LIKE