Chicago
34°
Ведро
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 7mph SSW
Влажност: 75%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By admin

OSVETA ZA NAPAD U KABULU: Amerika navodno izvela udare dronom na Islamsku državu u Avganistanu!

Američka vojska navodno je uzvratila je udarac Islamskoj državi i izvršila udar dronom na pripadnika terorističke grupe u Avganistanu, manje od 48 sati posle samoubilačkog napada na aerodromu u Kabulu u kome je poginulo 169 Avganistanaca i 13 američkih vojnika, za koji je ta grupa preuzela odgovornost.

Navodno ubijeni organizator ogranka Islamske države iz pokrajine Korasan – grupe ISIS-K, radio je na planiranju “budućih napada”, izjavio je za Glas Amerike jedan visoki zvaničnik Pentagona. On je dodao da je dron je poleteo iz američke baze u regionu Bliskog istoka, ali van Avganistana.​

Američka Centralna komanda navela je da je napad izvršen u provinciji Nangahar, istočno od Kabula, blizu granice sa Pakistanom, a da je meta bio neko za koga se veruje da je planirao smrtonosne napade u Kabulu.

Mornarički kapetan Vilijam Urban rekao je da je jedna osoba ubijena u subotnjem udaru.

“Prema prvim informacijama ubili smo osobu koja je bila meta. Ne mislimo da je bilo civilnih žrtava”, saopštila je vojska. Nije navedeno da li je ubijeni pripadnik Islamske države imao veze sa napadom na aerodrom.

Vazdušnim udarom je ostvareno obećanje koje je predsednik Džo Bajden dao naciji u četvrtak, kada je rekao da počinioci napada neće moći da se sakriju.

“Pronaći ćemo vas, i platićete za napad”, poručio je Bajden.

Lideri Pentagona rekli su novinarima u petak da su spremni za bilo kakvu akciju koju predsednik naredi.

“U ovom trenutku, imamo nekoliko opcija”, rekao je general-major Henk Tejlor iz združenog generalštaba Pentagona.

Islamska država Korasan (ISIS-K) je ogranak ekstremističke grupe koja se prethodno borila sa američkim vojnicima u Siriji i Iraku.

Brzina kojom je američka vojska uzvratila udarac ISIS-u pokazuje njeno stalno praćenje Islamske države i godine iskustva u napadima na ekstremiste u udaljenim delovima sveta. Međutim, takođe pokazuje i granice američke moći da eliminiše ekstremističke pretnje. Neki veruju da će ekstremisti imati veću slobodu kretanja u Avganistanu sada kada su talibani na vlasti, prenosi Asošijeted pres.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE