Connect with us

Amerika

ODRUBLJIVANJE GLAVE, POTAPANJE U VODU, GAŽENJE… Statue Kristofora Kolumba i Džefersona Dejvisa na udaru demonstranata širom Amerike (VIDEO)

Published

on

Učesnici protesta rekli su da Kolumba smatraju simobolom genocida nad Indijancima

Statue italijanskog moreplovca Kristofera Kolumba i bivšeg predsednika Konfederativnih Američkih Država Džefersona Dejvisa srušene su tokom protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti u saveznim američkim državama Minesota, Virdžinija, Masačusetsu i Floridi.

Učesnici protesta, uz pomoć kanapa, oborili su bronzanu statuu Kolumba sa kamenog postamenta u gradu Sent Pol, ispred Državnog kapitola Minesote. Rojters navodi da je u rušenju učestvovalo nekoliko desetina ljudi, predvođenih indijanskim aktivistom.

Učesnici protesta rekli su da Kolumba smatraju simobolom genocida nad Indijancima. Oni su dodali da su više puta pokušali da uklone statuu kroz politički proces, ali da nisu uspeli u tome.

Vojnici državne patrole, sa šlemovima, koji obezbeđuju kompleks Kapitola, stajali su na distanci, ali nisu pokušali da zaustave demonstrante, koji su kasnije proslavili rušenje statue pevajući indijanske pesme i svirajući bubnjeve. Vojnici su potom formirali liniju kako bi zaštitili srušenu statuu da bi ona mogla da bude uklonjena.

SRUŠILI PA IZGGAZILI: Kolumbo, simbol genocida nad Indijancima

U Bostonu je otvorena istraga zbog dekapitiranja (obezglavljenosti) spomenika, ali dosad niko nije uhapšen, rekao je u sredu portparol lokalne policije.

Gradonačelnik Bostona rekao je da će kip biti uklonjen i da će se pričekati konačna odluka o njegovoj sudbini.

“Mislim da je dobro kapitalizirati stvari”, rekla je za AFP jedna stanovnica Bostona ispred oštećenog spomenika Kolumbu.

“Kao i crnci u ovoj zemlji, starosedioci su bili maltretirani. Ovaj pokret je moćan, a dekapitacija spomenika je vrlo simbolična”, rekla je.

U Majamiju na Floridi spomenik koji se nalazi u parku oštećen je crvenom bojom, a na njemu je napisano “Black Lives Matter” (Crni životi su važni) i “George Floyd”.

Još jedan kip istraživača i Đenove srušen je u utorak uveče u Ričmondu, u Virdžiniji, i pomoću užeta dovučen do jezera i bačen u njega.

Sličan incident dogodio se opet u Ričmondu, gde je od demontsranata stradala statua konfederacijskog predsednika Džefersona Dejvisa. Pripadnici lokalne policije okružili su statuu, oborenu na zemlju na sred raskrsnice, što se vidi i na objavljenim snimcima i fotografijama.

Prošle nedelje guverner Virdžinije naredio je uklanjanje statue jednog od heroja Konfederativnih Američkih Država, generala Roberta Lija. Sudija je u ponedeljak objavio naredbu kojom se zvaničnici sprečavaju da uklanjaju spomenike u narednih 10 dana.

Protesti širom SAD održavaju se nakon što je Afroamerikanac Džordž Flojd preminuo tokom policijske akcije u Mineapolisu, kada mu je policajac Derek Šoven, inače belac, kolenom skoro devet minuta pritiskao vrat.

Pokret koji napada simbole američke robovlasničke i rasističke prošlosti pogodio je i druge zemlje, pogotovo Veliku Britaniju i Belgiju, gde su se poslednjih dana na meti našli kipovi koji predstavljaju figure iz kolonijalnog doba.

IZVOR: Blic, Index, Serbian Times FOTO: Printscreen

Advertisement