Connect with us

Srbija

OGROMAN POŽAR NA STAROJ PLANINI: Gore četinari, vatrogasci i meštani gase vatru

Published

on

Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ saopštio je danas da na toj planini gori veliki požar koji je stigao iz Bugarske i da je situacija veoma ozbiljna.

Požar je izbio juče oko 13.00 časova, u mestu Vražja Glava na Staroj planini, 

Kako se navodi, vatra je zahvatila četinare, suvu travu i nisko rastinje, gori veliki deo planine.

Taj pokret je dodao da se na pojedinim delovima planine plamen diže i do 50 metara visine.

Južne vesti navode da požar koji je juče izbio u Bugarskoj i proširio se na srpski deo Stare planine i dalje bukti, a ekipe vatrogasaca su na terenu i pokušavaju da ugase vatru, potvrđeno je u pirotskom Štabu za vanredne situacije.

Sektor za vanredne situacije je angažovan, stupili smo u kontakt sa predstavnicima mesnih zajednica Topli Do i Dojkinci. Požar je u njihovom ataru, ali je daleko od naselja.

Sreten Savov

Po svedočenju meštana, požar se u toku noći spustio ka selu Dojkinci i strogom rezervatu prirode Arbinje, gde je nepristupačan teren, pa vatrogasna vozila ne mogu da priđu.

Sreten Savov iz Štaba za vanredne situacije koji je u toku noći bio na terenu zahvaćenom požarom, kaže da vatra trenutno ne ugrožava kuće i stanovništvo.

“Sektor za vanredne situacije je angažovan, stupili smo u kontakt sa predstavnicima mesnih zajednica Topli Do i Dojkinci. Požar je u njihovom ataru, ali je daleko od naselja. Jedinice vatrogasaca su na terenu, puno je meštana i dobrovoljaca koji pomažu, a angažovani su i šumari”, kaže Savov.

On je potvrdio da je vatra buknula sa bugarske strane planine, a po njegovim rečima, srazmere požara su velike.

Prema njegovim rečima, požar je najverovatnije izazvan nepažnjom ljudi, a vatra se i dalje širi.

Ne isključujemo ni mogućnost angažovanja vazduhoplovnih snaga, a očekujemo i pomoć Republičkog štaba za vanredne situacije

Sreten Savov

Vatra je poprilično velika i potrebne su velike snage za saniranje požara.

„Vatrogasno-spasilački bataljon Pirot je na terenu, situacija se stalno prati, a ukoliko bude potrebno biće anagažovane i druge snage. Ne isključujemo ni mogućnost angažovanja vazduhoplovnih snaga, a očekujemo i pomoć Republičkog štaba za vanredne situacije“, rekao je Savov.

MUP navodi da u intervenciji gašenja požara sa srpske strane na „izuzetno nepristupačnom terenu“ učestvuje 55 vatrogasaca-spasilaca iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo i Pančevo sa 19 vozila.

IZVOR: Agencije/ Južne vesti/ Serbian Times FOTO: ORS

Advertisement