Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 84%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 2 years ago

By admin

OD STARIH PATIKA PRAVI SENZACIJU: Jovana stvara unikatnu obuću kojoj se svi dive! (FOTO)

Ona ne gubi svoje dragocenove vreme, uvek ga iskoristi na kreativan način, to čini svakoga dana u svojoj skromnoj radionici. Jovana Civrić jedna je od retkih koja svoja je svoje znanje pretvorila u hobi koji voli, a kasnije i u posao za koji će čuti ceo region. Naime, ova Čačanka restauira staru obuću, ali ne na običan način, već njen glavni alat su četica i boja, nakon što par patika ili cipela prođe kroz njene ruke izgledaju novije i jedinstveno.

U njenoj inspirativnoj radionici sve odiše kreativnošću i svakodnevno stiže omiljena obuća sugrađana kojoj Jovana svojim rukama i znanjem vraća stari sjaj. Ona je nakon jednog odgledanog videa na internetu, prvu restauraciju primenila na svojim patikama od kojih je napravila unikat i tako je, kaže, sve počelo. Danas je njen umetnički kutak pun obuće koja čeka svoj novi stari život.

„Jednom prilikom mi se desilo da sam u jednoj od prodavnica polovne robe naletela na jedan od brendiranih patika, koji sam platila svega 200 dinara, koji sam sredila i taj redizajn je izgledao potpuno drugačiji i samim tim sam dobila unikat. To je jedistvena patika na svetu, to je jedna od čari restauracije”, objasnila je Jovana za agenciju RINA.

Jovana se i dalje edukuje kada je u pitanju njen posao, četkice i boje nabavlja u inostranstvu, a obuću koju joj klijenti donose čisti posebnim sredstvima.

„Ljudi prave veliku grešku kad patike ubave u veš mašinu, tako da ima mnogo posla oko čišćenja, jer obuća većinom upropasti u veš mašini. Što se boja, četkica, materijala uopšte tiče, nabavljam ih u Americi, jer mi je ovde trebalo sigurno oko šest meseci da nađem traku, ispod koje na primer neće da mi ostane lepak, koja će lepo da zaštiti obuću kada su izložene raznim vremenskim uslobima, koja ima jačinu. Tako da malo je komplikovanije kad neko ima sve na dlanu, a ja ovde treba da nađem nešto što bi bila adekvatna zamena tome”, pojašnjava Jovana.

Posle Jovaninih ruku, obuća je unikatna, izgleda skuplje, a poenta je, kako kaže, da se restauracija ne vidi, te da se vrati starom sjaju kao iz fabrike.

„Đonovi moraju da se izbele, sve mora da se očisti, pertle, takođe treba da se vrate u fabričko stanje što je moguće više. Najlakše je kupiti novu pertlu za 200, 300 dinara, ali poenta je da se pertla koja je bila fabrička vrati na što je moguće savršeniji nivo”, zaključila je ova vredna Čačanka.

Jovana je jedina u ovom delu zemlje koja staroj obući udahnjuje novi život i daruje posebnu vrednost, i čuva da nakon korišćenja ne završe u ustavi ili pak odu na otpadu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE