Connect with us

Srbija

ŠKOLA U SRBIJI ZABRANJUJE TELEFONE: Deca ne komuniciraju, gledaju vesti o ratu i snimaju se u WC-u!

Published

on

Đaci OŠ “Dositej Obradović” u Požarevcu od ponedeljka u školi više neće smeti da koriste mobilne telefone. Od trenutka kada kroče u školu pa sve dok ne krenu nazad kući, za njih će mobilni biti zabranjeni. To znači da neće moći da ih uzimaju čak ni dok su na malom i velikom odmoru.

Da iznenađenje bude veće, suprotno mišljenju da roditelji previše dopuštaju deci, ova inicijativa potekla je baš od njih i podržali su je jednoglasno.

“Roditelji već godinu dana unazad o tome razmišljaju. Zajednički smo doneli odluku na inicijativu Saveta roditelja. Svi su bili saglasni, da ne kažem da su jedva dočekali, čak niko nije bio uzdržan”, priča nam direktorka Ivana Joksimović.

Učenici će, kada u ponedeljak dođu na nastavu, mobilne telefone ostavljati u ormarima u učionici koji će biti pod ključem. Još zanimljivije je što za ovu odluku postoji niz razloga i nijedan nije bezazlen.

“Najkraće rečeno: deca su nam stalno kraj telefona. Izgubila su mnogo na neposrednoj komunikaciji, naročito tokom korone, i moramo da ih podstaknemo da se ponovo druže. Druga stvar, dolazilo je često do neželjenih fotografisanja i snimanja. Deca su se snimala čak i u toaletu škole. Morali smo preventivno da reagujemo da ne bi došlo do zloupotrebe tih fotografija i snimaka”, upozorava direktorka.

Treći razlog je i svetska kriza, odnosno rat u Ukrajini jer, kako kaže, deca i tako mala prate vesti i ne moraju stalno da gledaju strahote koje im preko telefona iskaču.

“Informisani su, ali su otuđeni. To možete da vidite i na ulici, ne samo u školi. To je globalni problem”, zaključuje naša sagovornica.

A četvrti razlog je – vaspitanje. Ovako će se, nada se Joksimović, deca naučiti da budu strpljiva.

“Ona misle da sve mora odmah i sad. Znate koliko puta sam videla kako izlaze sa časa da navodno odu do toaleta, a čujem ih kako telefoniraju i javljaju roditeljima “dala mi je četiri”. Zašto mora sve odmah da se javi? Šta će roditelj u trenutku da učini povodom te četvorke? Tako i na ekskurzijama, telefoniraju od bandere do bandere”, navodi ona.

Procedura će inače biti takva da će nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda, biti u obavezi da zaključava telefone i ključ odlaže u zbornicu. Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa će otključavati ormar i učenici će uzeti svoje telefone. Što se tiče mlađih razreda, učitelji će odlagati u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije.

“Telefoni će moći da se koriste za potrebe digitalne nastave, što će biti pod nadzorom nastavnika. Ovo je ideja koja će se u narednom periodu primenjivati kako bismo videli da li ovakav način odlaganja mobilnih telefona može da zaživi. Volela bih da od septembra to postane praksa i da telefone nećemo morati da zaključavamo”, kaže direktorka.

Naravno, na putu ka školi i ka kući učenici mogu da koriste telefone, pre svega kako bi bili u kontaktu s roditeljima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Pixabay

Advertisement