Connect with us

aktuelno

OD PODNOŽJA DO VRHA U INVALIDSKIM KOLICIMA! Za Milicu nije postojala nepremostiva prepreka na usponu do Banjske stene…

Published

on

Grupa mladića iz Srbije, položila je pre nekoliko dana test ljudskosti i empatije tokom boravka u Nacionalnom parku Tara. Naime, kada su saznali da devojka u kolicima i njen momak žele da se popnu do vidikovca na Banjskoj steni, učinili su jedinu ispravnu stvar – zajedničkim snagama su je preneli do vrha.

Milica Knežević, devojka iz Zrenjanina je prilikom boravka na Tari sa svojim verenikom Draganom Bjelićem, imala želju da se popne na jedan od najlepših vidikovaca u Srbji, Banjsku stenu, ali se našla pred pravim izazovom. Naime, budući da se kreće uz pomoć kolica od svoje petnaeste godine, put koji je previše strm, prepun kamenja i stena, nažalost, za nju je bila nemoguća mislija.

Milica smelo širi krila ka novim izazovima

Međutim, tada su na scenu stupili momci zlatnog srca, Miloš Sabanoj, Milan Jovanović, Petar Krstić, Dragomir Stanković, koji su kada su videli da se Milica i Dragan nalaze u problemu, nesebično ponudili svoju pomoć, te su je svi zajedno, izneli do vrha.

“Došla sam na ideju da obiđem različite delove i mesta u Srbiji i pišem putopise sa akcentom na pristupačnost za osobe koje koriste kolica kroz društvene mreže, a i kroz moj blog “Izaberi da živiš”. Kada smo se moj verenik i ja započeli ova putovanja, bilo nam je jasno da u turističkim ponudama, ponudama smeštaja, ili bilo kakvih aktivnosti, gotovo nigde nema nikakvih informacija o pristupačnosti za osobe sa invaliditetom. Zato smo rešili da samo odaberemo mesta, uputimo se tamo i onda vidimo dokle ćemo moći da stignemo.”, rekla je Milica u razgovoru za Blic.

Tara ih je oduševila lepotom, a budući da je njenom vereniku Draganu bio rođendan, želeli su da imaju fotografiju sa jednog od najlepših vidkovaca u Srbiiji, sa Banjske stene. Međutim, strim put, stene i kamenje, bile su velika, nepremostiva prepreka. Tada su sreli Miloša, Milana, Petra i Dragomira, koji su se u tom trenutku spuštali sa vidikovca dole. Kada su čuli o čemu se radi, momci nisu razmišljali ni časa.

Pogled sa najposećenijeg vidikovca iz Zapadne Srbije

Možda nikada ne bismo ni saznali za ovaj prelepi čin ljudskosti, da se čitav događaj nije pojavio na društvenim mrežama u vidu objave koja je u samo nekoliko sati po objavljivanju, postala viralna.

“Društvo i ja smo bili na Tari. Uputili smo se do vidikovca Banjska stena i uživali u pogledu. Nakon nekog vremena pošto smo se slikali i odmorili krenuli smo nazad.

Kad smo stigli dole do puta naišao je momak sa devojkom u invalidskim kolicima i pitao nas je kakav je put do vidikovca. Rekli smo mu da je put jako loš, da je sav u kamenju i da neće moći kolicima do gore. Zahvalio se za informaciju i krenuo da razgleda stazu.

Kratak predah pre uspona do samog vidikovca

Društvo i ja smo krenuli dalje i kroz 20 metara doneli jednoglasnu odluku da se vratimo nazad i pomognemo momku da “iznese” svoju devojku do Banjske stene. Uspeli smo, izašli smo do vidikovca a malo je reći da je devojka bila presrećna. Prvi put je ispred sebe imala Taru na dlanu.

Ova fotografija je nastala kada smo se ponovo vratili do puta a momak i devojka su nas zamolili da se slikamo kako bi im ovaj dan ostao kao jedna velika uspomena”, opisao je čitavu situaciju jedan od heroja ove priče.

IZVOR: BLIC FOTO: INSTAGRAM/printscreen

Advertisement