Connect with us

Srbija

OD ALJASKE DO AUSTRALIJE: Ovaj sajt vam otkriva gde u svetu žive vaši potencijalni rođaci

Published

on

Da li ste nekada postavili sebi pitanje gde su na ovoj prostranoj kugli zemaljskoj završili ljudi sa kojima delite prezime, a možda i gene? Sigurno je da mnogi od vas jesu, inače ne biste čitali ovaj tekst. Za one koji žele da saznaju odgovor, tu je vebsajt Forebears.

Forebears je napravljen još 2012. s ciljem mapiranja podataka o preko 11 miliona prezimena. Od tada, Forebears je sakupio mnogo veći broj i daleko prevazišao svoje inicijalne ambicije.

Na osnovu geneaoloških podataka, istorijskih izvora ili čak pominjanja u medijima, Forebears pokazuje koliko se često određeno prezime pojavljuje u određenoj zemlji.

Pored toga, korisnicima su dostupne i informacije o sličnim prezimenima, njihovim značenjima, kao i brojne druge interesantne informacije.

Cilj Forebearsa je da stvori sveobuhavatu bazu, odnosno da sakupi podatke koji bi inače bili razbacani na hiljadama različitih izvora.

Ako je vaše prezime popularno, sigurno će te ga pronaćo. Ako nije, šansa je i dalje velika. Možda vam se jednostavno posreći pa pronađete i ratne registre, izvode iz matičnih knjiga rođenih i podatke sa cenzusa. Ukratko, sve ono što vam može pomoći da utvrdite da li je neka osoba rod.

Izvor: Serbian Times
Foto: Forebears.io Printscreen

Advertisement