Connect with us

Srbija

EKSKLUZIVNO, ŠTA KAŽU CIA DOKUMENTA: Kako je Tito prebacio 70 fabrika iz Srbije u Sloveniju i Hrvatsku…

Published

on

Američka Centralna Obaveštajna Agencija (CIA) redovno ažurira bazu dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, odnosno koji su dostupni javnosti za čitanje na zvaničnom sajtu agencije.

Jedan od dokumenata koji je svakako vredan pažnje javnosti sa ovih prostora, jeste izveštaj o prebacivanju brojnih fabrika i postrojenja izvan teritorije Srbije, neposredno posle završetka Drugog svetskog rata.

Intrigantni CIA dokument zaveden je pod brojem RDP80 – 00810A008600430009 – 4 i dostupan je javnosti na OVOM LINKU.

CIA izveštaji pokazuju da se oko pitanja transfera industrije vodila borba polemika između srpsko-crnogorskog vrha Centralnog komiteta komunističke partije s jedne strane, odnosno slovenačkog i hrvatskog sa druge. Polemiku je, međutim, rešio lično Josip Broz Tito.

Prema dokumentima CIA, Tito je balansirao odlažući pripreme za prebacivanje srpskih fabrika – istovremeno je čuvao jedinstvo partije, ali je i očigledno bio za hrvatsku i slovensku stvari.

Predviđanja CIA su brzo obistinile, kada je prema tvrdnjama brojnih istoričara, Tito u saradnji sa Edvardom Kardeljom organizovao premeštanje više od 70 fabrika sa teritorije Srbije, zbog navodne pretnje od sovjetske invazije sa istoka..

Primera za izmeštena industrijska dobra ima mnogo. U Osijek je tako prebačena fabrika sapuna, u Zagreb fabrika baterija; u Split su poslata postrojenja za proizvodnju cementa iz Beočina kao i ogromna metalna presa iz Kragujevca – u to vreme bila najveća na Balkanu; otišla je i jedna električna centrala iz Srbobrana, pa čak i ergela vrhunskih rasnih konja iz Stare Marovice.

Izvor: Serbian Times

Advertisement