Connect with us

aktuelno

OČEKUJE SE ODGOVOR KINE: Poseta Pelosi Tajvanu usijala tenzije između dve supersile, Rusi stali na kinesku stranu!

Published

on

Pošto je poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu usijala tenzije između dve rivalske supersile, i usput oborila rekorde u praćenju jednog leta, svet se sada priprema za odgovor Кine koji bi mogao da usledi.

Predsednik Si Đinping rekao je američkom lideru Džou Bajdenu tokom telefonskog razgovora prošle nedelje da će “onaj ko se igra vatrom izgoreti”, misleći na Tajvan, koji Кina smatra svojom teritorijom. Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je tada rekao da Narodnooslobodilačka armija “neće sedeti skrštenih ruku” ako Pelosi postane najviši američki zvaničnik koji je posetio Tajvan u poslednjih 25 godina.

Ni Si ni Bajden nemaju interes da izazovu sukob koji bi mogao da napravi još veću ekonomsku štetu, a telefonski razgovor od prošle nedelje ukazao je da se pripremaju za svoj prvi sastanak licem u lice u narednim mesecima.

Ali ratoborna retorika i rastući animozitet u obe zemlje doprinose pritisku na Sija da preduzme snažan odgovor, posebno dok se priprema za partijski sastanak koji se dešava dva puta u deceniji kasnije ove godine, na kojem se očekuje da će obezbediti sebi treći mandat.

Iako je Amerika ukinula sporazum o međusobnoj odbrani sa Tajvanom 1979. godine, Кina mora da računa mogućnost da američka vojska bude uvučena u bilo kakav konflikt. Bajden je u maju rekao da će Vašington braniti Tajvan od napada Кine, iako je Bela kuća pojasnila da je on mislio na to da će SAD obezbediti vojno oružje u skladu sa postojećim sporazumima.

Rusija solidarna s Kinom, dolazak Pelosi „čista provokacija“

Rusija je saopštila da je odlazak predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi na Tajvan predstavljao “čistu provokaciju”, izrazivši “apsolutnu solidarnost” sa Kinom po tom pitanju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Rusija podržava Kinu po pitanju Tajvana i da razume zabrinutost Pekinga zbog posete Nensi Pelosi tom ostrvu, prenosi agencija TASS. Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, upozorio je da bi poseta Pelosi Tajvanu bila „krajnje provokativna“ i da bi „pogoršala situaciju u regionu i podstakla tenzije“, ukazujući da je „razumljiv veoma, veoma osetljiv odnos“ Kine prema tom pitanju.

„Umesto da se s poštovanjem odnose prema tom osetljivom pitanju za Kinu, SAD su nažalost izabrale put konfrontacije. To neće doneti ništa dobro, možemo samo da izrazimo žaljenje“, naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Iako je Kina više puta upozorila SAD da poseta Pelosi, ako do nje dođe, neće proći bez posledica, i da će preduzeti oštre mere, predsednica Kongresa je ipak sletela u Taipeh, gde se sastala sa domaćim zvaničnicima, pohvalila demokratiju na Tajvanu i obećala američku pomoć i zaštitu.

Narodna Republika Kina i Tajvan, čije je zvanično ime Republika Kina, imaju zasebne vlade od kineskog građanskog rata, vođenog u drugoj polovini 1940-ih. Posle poraza u građanskom ratu od komunista, nacionalisti predvođeni Čang Kaj-Šekom prešli su na Tajvan, ostrvo udaljeno 160 kilometara od kineskog kopna, i na njemu uspostavili vladu 1949. godine.

Tajvan od tada faktički funkcioniše kao nezavisna država, ali se Peking protivi bilo kakvim zvaničnim kontaktima tajvanske vlade sa drugim zemljama jer ostrvo smatra delom svoje teritorije.

Kao što Peking smatra to ostrvo delom svoje teritorije, tako i Tajvan nominalno smatra svojom celu teritoriju Narodne Republike Kine.

Izvor: N1, Kurir, Agencije Foto;

Advertisement