Connect with us

Balkan

SMILJAN, LIKA: Patrijarh Porfirije osveštao crkvu u kojoj je kršten Nikola Tesla

Published

on

Poglavar SPC, patrijarh srpski Porfirije, osveštao je u Smiljanu kod Gospića, rodnom mestu Nikole Tesle, crkvu iz 17. veka, u kojoj je sveštenik bio Milutin Tesla, otac Nikole Tesle i gde je slavni naučnik kršten 1856. godine.

Patrijarh je rekao da je danas osveštan hram svetih apostola Petra i Pavla, na mestu koje su Srbi, od kada su 1600. i neke godine došli u ličke krajeve, odredili za „mesto molitve, mira, ljubavi i sabiranja, susretanja s Bogom i međusobno, da bi našli mir u Hristu, mir u sebi i među sobom“.

Porfirije je istakao da su „ustaše htele da eliminišu ovo mesto pa je hram 1941. bio porušen, pa je 1986. bio obnovljen, pa devedesetih devastiran, pa je sada obnovljen, sazidan na mestu na kojem je u 17. veku bila podignuta prva crkva“.

Podsetio je okupljene da je to crkva u kojoj je kršten svetski poznati naučnik Nikola Tesla, koji je uz svoj dar, ali i ogroman trud i napor, učinio mnogo toga na čemu mu je danas zahvalno čitavo čovečanstvo.

Dodao je da Tesla pritom nikada nije zaboravio kraj iz kojeg je potekao, kao i da nije zaboravio ni svoju pravoslavnu veru, veru svoje majke, oca i ujaka, koji je bio pravoslavni mitropolit sarajevski i da je tu veru Tesla i svedočio.

Poruku mira, patrijarh Porfirije je poslao preko dva apostola, Petra i Pavla, koji su se razlikovali po obrazovanju, „ali su imali veru po kojoj nije bolji onaj koji je učen i bogat i nije bolji siromašan od bogatog ili onaj koji ima vlast od onoga koji je nema i obrnuto“.

Poruke za mir među Srbima i Hrvatima

„Ovaj nas hram na to poziva, na veru u Hrista, na ljubav prema njemu i da se ugledamo na primer apostola Petra i Pavla, da se okupljamo u miru, u ljubavi, u radosti“, kazao je Porfirije, dodavši da je „Bog otac svih i svi su ljudi braća“.

U izjavi novinarima, Porfirije je istakao da nije prvi put u Smiljanu i da se raduje što je služio liturgiju, kao i da ga uvek raduje kada osveštava crkve, jer su to mesta sabiranja.

Na pitanje da li je zadovoljan zajedništvom u Hrvatskoj, patrijarh je odgovorio kako „uvek i na svakom mestu može i treba bolje, uvek bi trebalo da se trudimo da svakog dana činimo sve više i sve bolje, bilo gde da smo, u Hrvatskoj ili na nekom drugom mestu“.

Zamenik župana Ličko-senjske županije Milan Uzelac ocenio je da su u propovedi sve reči bile mudre, birane pažljivo, da ne bi ikog uvredile, a on ih je doživeo kao poruku za mir „za nas sve koji smo ovde i za mir među Srbima i Hrvatima“.

Pre odlaska, patrijarh Porfirije se družio sa Ličanima i vernicima iz svih krajeva Hrvatske koji su došli u Smiljan i inicirao je i poslušao nekoliko napeva folkloraša iz dalmatinske Bukovice.

Izvor: N1 Foto: SPC

Advertisement