Chicago, IL
68°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 14mph S
Humidity: 35%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
64°F
59°F
57°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

NIJE KOME JE NAMENJENO VEĆ KOME JE SUĐENO: Duško pronašao figurinu vrednu 50.000 evra iz doba Rimljana!


Iako se mnogi upute u potragu za skrivenim blagom, skoro svi se iz te avanture vrate praznih džepova. Da nije kome je namenjeno, nego kome je suđeno pokazuje i primer Duška Mirkovića sa Rudnika koji je pre više od deset godina sasvim slučajno pronašao izuzetan predmet izliven u bronzi, a koji datira još iz prelaza I u II vek.

„U pitanju je malo skulpturno delo koje stane u ruku. Pronašao sam ga u kalupu, kad sam ga razbio unutra je bila figurina koja odaje erotski položaj žene. Ona potiče iz 113. godine, za vreme rimskih osvajanja ovih prostora i vladara Septimija Severa. Pravila se u našem današnjem kraju u skladu sa tadašnjim umetničkim trendovima. Mala je, negde oko 100 grama teška i 10-ak centimetara dugačka“, kaže za RINU Mirković.

Nakon što je Duško pronašao ovu specifičnu figurinu, teren su detaljno istražili arheolozi te 2001. godine. Na istom mestu je ranije pronađena i kompozicija koju su činili tri konja, kola i ratnik sa kopljem u ruci. Tropreg je bio poklonjen osnovnoj školi u ovom mestu, ali je vremenom izgubljen.

„Figurina se nalazi u sefu, u banci i u istom je stanju kao i što je pronađena. Pojedini su želeli da je otkupe, ali sam te ponude odbio. Imao sam samo dilemu kad je novac trebalo izdvojiti za jednu operaciju, ali ni tad se nisam odlučio za prodaju. Figurina je 2002. godine procenjena na 70.000 dolara ili 50.000 evra i ta vrednost ostala je i danas“, kaže Mirković.

On dodaje da ukoliko bi se i odlučio na prodaju da bi svakako morao prvo da je ponudi muzeju jer se radi o kulturnom dobru.

“Bronzane je boje, ima svoju patinu i jedan sloj koji nam kazuje koliko je zaista stara. Na njoj ima i pomalo bakra”, rekao je.

Dok se Mirković ne odluči za prodaju u Muzeju rudničko-takovskog kraja postoji spomenik pomenutoj figurini u većoj razmeri. Ovaj predmet meštani nazivaju i „Rudnička lepotica” i „Rudnička Venera”. Ova statueta se po inspiracijama vezuje za krug Praksitelove umetnosti.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE