Chicago
57°
Fair
5:20 am8:14 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 56%
Pressure: 30.21"Hg
UV index: 0
SunMonTue
72/54°F
75/57°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

OBNOVILI DOBROTVORNO DRUŠTVO STARO 100 GODINA: “Sokolovi” se vratili u Srbiju, pozivaju sve plemenite ljude da se pridruže!

Trojica Kruševljana dr Vladimir Savić, Aleksandar Vukojević i Goran Rajić obnovili su Sokolsko društvo, koje je prestalo sa radom nakon izbijanja Drugog svetskog rata. Za samo nekoliko meseci oni su uspeli da organizuju brojne humanitarne događaje, prikupe značajna sredstva i na taj način pomognu sugrađanima kojima je pomoć neophodna.

Do saznanja o Sokolskom društvu su došli slučajno ugledavši staru, izbledelu fotografiju na zidu u prostorijama „Kola srpskih sestara”. Od tog momenta, kako oni kažu, počinje njihova magija.

– Preko interneta, Istorijskog arhiva Kruševca i Narodnog muzeja dolazim do saznanja da je pre tačno jednog veka tako nešto postojalo u Kruševcu. Ideju o obnovi Sokolstva u našem gradu predstavljam dr Vladimiru i Aleksandru, što oni sa entuzijazmom prihvataju – kaže Goran Rajić, generalni sekretar društva.

Njihov cilj je da se bave humanitarnim radom, ali i pored sportskih turnira oforme kulturno-umetničko društvo, organizuju kulturne večeri, balove i vode računa o obnovi spomenika na teritoriji grada.

PROČITAJTE VIŠE:

–Uskoro treba da dobijemo naše prostorije. Pratićemo tradiciju sokolskih predaka i bavićemo se istim ciljevima, jer su oni isti kao i naši sadašnji statutni ciljevi. Već imamo jednu formiranu sekciju u prigradskom naselju, u kojoj već uveliko vežbaju folklor naši najmlađi članovi. Plan nam je da najmlađe privolimo sportu i već smo stvorili tim koji će se ubuduće baviti time. Organizovaćemo kulturne večeri, balove, koncerte, turnire. Želimo da povratimo tradiciju sleta i štafete, koja potiče od Sokolstva, u planu su nam sređivanje spomenika i akcija sređivanja i čišćenja javnih površina. Želimo da očuvamo kulturu, tradiciju – ističe Rajić.

Nedavno su na velikom humanitarnim koncertu u Hali sportova u Kruševcu prikupili 1.420.000 dinara za sigurniji korak Katarine Arsić. Kruševačko Sokolsko društvo ima za sada oko stotinu članova, a dobrodošli su svi dobri i plemeniti ljudi.

Inače, ideja o Sokolstvu rodila se u Pragu pre oko 140 godina i brzo se prenela na sve slovenske narode. Grupa entuzijasta početkom 20. veka je osnovala Sokolsko društvo u Kruševcu i može se slobodno reći da su baš oni začetnici sportskih klubova, pozorišta, horskih i folklornih sekcija. Bavili su se humanitarnim radom, gradili su mostove, puteve i spomenike.

Kruševačko Sokolsko društvo za sada ima oko stotinu članova, a dobrodošli su svi dobri i plemeniti ljudi.

POVEZANE TEME:

OGLAS KOJI JE PODELIO SRBIJU: Sin poklanja kuću u inat majci, jedni ga osuđuju, a drugi hvale!

TUGA U PIROTU: Šestoro dece spava sa roditeljima u jednom krevetu, kuća u kojoj živi beba od mesec dana se ruši! (VIDEO)

POBUNA IM JE U GENIMA: Ovaj legendarni beogradski roker je potomak Gavrila Principa!

Izvor: Politika
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
SRBI POSLALI LEGENDU KUĆI: Evo šta su tačno Jokićeva braća dobacivala Džeku Nikolsonu! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
OBELEŽIO NAŠE DETINJSTVO: Otac ubijene devojčice glumio u čuvenoj dečijoj emisiji i poznatom filmu! (FOTO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!