Chicago
66°
Clear
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph ENE
Humidity: 73%
Pressure: 30.02"Hg
UV index: 0
MonTueWed
77/61°F
68/57°F
70/57°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

INFLACIJA NE POSUSTAJE: Američke Federalne rezerve podigle referentnu kamatnu stopu!

Američke Federalne rezerve danas su podigle referentnu kamatu za 0,25 odsto pokušavajući da se izbore sa uporno visokom inflacijom, dok se istovremeno bave rizicima po finansijsku stabilnost.

Referentna kamatna stopa sada je na nivou od 4,75 do 5 procenata, što je najviše od 2007, a do kraja godine planirano je još jedno povećanje od 0,25 odsto, prenosi CNN.

U današnjem saopštenju čelnici FED su priznali da nedavna previranja na finansijskom tržištu utiču na inflaciju i ekonomiju, ali su izrazili poverenje u celokupni sistem.

Američki bankarski sistem je zdrav i otporan, ali će nedavna dešavanja verovatno rezultirati strožim kreditnim uslovima za domaćinstva i preduzeća i uticati na ekonomsku aktivnost, zapošljavanje i inflaciju, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE VIŠE:

Zvaničnici FED sada predviđaju dublje rezove u ekonomiji u naredne dve godine i smatraju da će realni BDP ove godine porasti za 0,4 odsto, što je pad u odnosu na ranije projekcije od 0,5 procenta. Naredne godine predviđaju da će privreda rasti 1,2 odsto, što je 0,4 procenta manje od onoga što su najavljivali u decembru.

Očekuje se da će nezaposlenost biti manja nego što se prepostavljalo i do kraja godine trebalo bi da padne na 4,5 odsto, sa projektovanih 4,6 odsto u decembru.

Nasuprot tome, inflacija bi mogla da ostane viša od očekivane i zvaničnici FED predviđaju da bi ove godine mogla da iznosi 3,3 odsto. Prethodno je prognozirano da će inflacija u 2023. biti 3,1 odsto, a cilj je i dalje da se ona svede na dva procenta.

POVEZANE TEME:

MASK PLANIRA “ILON SITI”: Milijarder želi da napravi svoj grad i uspostavi svoja pravila!

ŠTA SE OVO DEŠAVA? Država sa kojom se Srbija graniči pred bankrotom, traže pomoć MMF-a!

EKSPERTI I DALJE STRAHUJU: Sprečeni kolapsi američke i evropske banke, evo šta je zaustavilo pad!

Izvor: N1
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)