Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 7mph E
Humidity: 65%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 3
SatSunMon
75/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

OBARAJU SVE REKORDE: Porodica Antić gaji 360 sorti paradajza, jedan plod i do 2 kilograma! (FOTO)

Antići, iz Ćuprije, koji godinama čuvaju semena raznih paradajza iz celog sveta, u semenskoj bazi imaju više od 360 sorti, a kako bi je sačuvali zanavljaju je svake treće godine.

Po broju sorti paradajza koje rasađuju svake godine verovatno su prvi na Balkanu, a moguće je i da ih imaju najviše, jer im seme šalju iz svih delova sveta. Trenutno su ubrali 116 “vrsta”, a još pedesetak sazreva u plastenicima.

Glava porodice, Živojin Žika (47), koji je pre dve godine ukrštanjem proizveo sortu džinovsko srce, čiji je jedan plod dostizao gotovo dva kilograma. Ukrštanjem je stvorio 11 novih sorti. Svaku od njih “razvijao” je od sedam do deset godina. Za pet sorti dao je imena članova svoje porodice, a birao ih je prema njihovim karakterima.

-Najteže je bilo napraviti paradajz “žikino srce”, jer sam hteo da stvorim najkrupniju sortu koja će lako i brzo da rodi, da joj cvet ne opada, da podnosi visoke temperature, da bude otporna na bolesti i da podjednako uspeva u plasteniku i u polju. Paradajz koji sam nazvao po sinu Dušanu (23), apsolventu građevine, je čeri sorta, koja je temeljita, ustaljena i pouzdano rađa. Po ćerki Teodori (13) ime sam dao determinantnoj sorti šljivara, jer je mala, tvrda, tvrdoglava, ali otporna i jaka. Po sinu Jovanu (21), studentu Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, nazvao sam raskošan i krupan paradajz. Drugi krupan, nežne spoljašnjosti, ali ukusan i sočan, “krstio” sam po supruzi Jasmini – priča Žika.

Ponosni su na brojne sorte, kojih nema u Srbiji, kao što je “teton de venus”, ali i na džinovski “jabučar”, najstariju i najkvalitetniju sortu.

PROČITAJTE VIŠE:

NEOSPORNI HEROJI: Nišlije oborile sopstveni rekord davanja krvi star 80 godina!

POPRAVILI POZICIJU NA ŠANGAJSKOJ LISTI: Beogradski univerzitet među 400 najboljih!

NEPOKOLEBLJIVI BORAC: Milenko uprkos cerebralnoj paralizi ostvaruje svoje snove! (FOTO)

Izvor: Novosti
Foto: Z. Gligorijević

YOU MAY LIKE