Connect with us

Amerika

NOVI SKANDAL: Dr Fauci finansirao laboratoriju u Vuhanu sa 7,4 miliona dolara

Published

on

Faucijev Nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti (NIAID), naime, dodelio je ukupno 7,4 miliona dolara laboratoriji za virusologiju Instituta Vuhan

Dok predsednik SAD Donald Tramp optužuje Kinu i laboratoriju u Vuhanu za nastanak koronavirusa, te najavljuje da će zatražiti odštetu zbog nastale štete, drugi član kriznog štaba Bele kuće u borbi protiv kovida, epidemiolog dr Entoni Fauci, ranije je dodelio finansijska sredstva kontroverznom labu.

Faucijev Nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti (NIAID), naime, dodelio je ukupno 7,4 miliona dolara laboratoriji za virusologiju Instituta Vuhan, preneo je Newsweek.

Finansiranje je prošle nedelje stopirao Nacionalni institut za zdravlje, koji nadgleda rad NIAID.

“U ovom trenutku NIH ne veruje da su trenutni rezultati projekta usklađeni sa programskim ciljevima i prioritetima naše agencije”, napisao je zamenik direktora NIH u pismu koje je dobilo Politico.

Među zvaničnicima u Trampovoj administraciji sve je je učestalije mišljenje da je laboratorija Instituta za virusologiju Vuhan izvorno mesto virusa.

Izveštaj Fox News-a kaže da su zaposleni u ambasadama u januaru 2018. upozorili na neadekvatnu bezbednost u insttutu u Vuhanu.

Iz NIH su u izjavi za Newsweek pokušali su da opravdaju finansiranje kineske laboratorije.

“Većina virusa nastaje u prirodi, u divljini i predstavljaju značajnu pretnju za javno zdravlje i biološku sigurnost SAD i celog sveta”, navodi se u saopštenju i dodaje da su naučna istraživanja pokazala da ne postoje dokazi koji bi sugerisali da je virus stvoren u laboratoriji.

IZVOR: Nypost/Serbian Times FOTO: NIAID

Advertisement