Connect with us

Amerika

FONDACIJA “HALIJARD” STIGLA U PRANJANE: Amerikanci pomogli Srbe koji su ih spasili pre 75 godina (FOTO)

Published

on

Džon Kapelo ispred Fondacije “Misija Halijard” posetio je Pranjane i podelio pomoć tokom pandemije koronavirusa.

Fondacija „Misija Halijard“ ove nedelje je Domu zdravlja u Pranjanima donirala 5.000 rukavica, isto toliko zaštitnih maski, kao i 10 litara dezinfekcionog sredstva.

“Fondacija Misija Halijard” je u saradnji sa grupacijom „Life line“ iz Čikaga, udruženjem iz Pitsburgške oblasti  i „Fondacijom priceze Katarine“ obezbedila pakete za 100 porodica iz područja pranjanskog kraja”, rekao je Džon Kapelo, predsednik Fondacije, potpukovnik, američki vojni pilot, bivši vojni ataše u Ambasadi SAD u Beogradu.

On je dodao da je za ovaj projekat obezbeđeno više od 6.000 dolara.

“U ponedeljak i utorak je dostavljena pomoć za stotinu porodica, ali iz dodatnih izvora. Plan je da se prikupe sredstva za ukupno 250 paketa koji će biti distribuirani najugroženijima”,rekao je Kapelo i za naredne sedmice najavio još pomoći ovom kraju.

Da posetimo, u Pranjanima je 1944. godine je evakuisano više od 500 savezničkih pilota u organizaciji Jugoslovenske vojske u otadžbini, američke specijalne jedinice OSS i Ratnog vazduhoplovstva SAD.

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, rekao je da im ova pomoć mnogo znači.

“U teškim vremenima kao što je to bio Drugi svetski rat videlo se ko su pravi prijatelji Amerike, i da se na muci poznaju junaci. Ovo nije prvi put da američka fondacija “Misija Halijard” pomaže našem narodu pogotovu gornjomilanovački kraj zbog svega što se ovde na improvizovanom aerodromu “Galovići” tokom istorije događalo, na čemu smo im i mi i meštani veoma zahvalni”, kazao je Kovačević.

TEKST: Serbian Times FOTO: Privatna arhiva

Advertisement