Chicago
27°
Clear
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 16mph NW
Humidity: 52%
Pressure: 30.28"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
39/32°F
39/27°F

Published 16:52

By admin

DEDA ĐORĐE, ČASNA STARINA KOJA NAS JE ZADUŽILA: Čuvar Zejtinlika slavi 92. rođendan

Čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku Đorđe Mihailović danas slavi 92. rođendan.

Više od pola veka deda Đorđe čuva grobove ratnika iz slavnog vremena poginulih za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta, odlučujuće bitke u Prvom svetskom ratu. Na Zejtinliku počivaju mošti 21.000 ratnika, od kojih su 8.000 iz Srbije. Deda Đorđe zna imena svakoga od njih i čuva ih od zaborava. Dočekuje i ispraća potomke Solunaca, recituje stihove Vojislava Ilića Mlađeg i srdačno deli savete mladim naraštajima.

Posao čuvara groblja nasledio je od oca Đura, a on od svog oca Sava Mihailovića, solunskog dobrovoljca rodom iz Grblja kod Boke Kotorske. Iako u godinama, časna starina se ne da. Danas je proslavio 92. rođendan, ali ipak redovno obilazi groblje, počisti šta treba, pomogne. Istina, ne kao ranije. S obzirom na to da nema muškog potomka, već dve ćerke, kao i zbog zdravstvenog stanja, deda Đorđa je na ovom mestu nasledio Predrag Nedeljković još 2014. godine.

Pre dve godine navršio se tačno jedan vek od proboja Solunskog fronta. Deda Đorđe, uvek u vojničkoj uniformi ratnika iz Velikog rata, imao je veliku želju da dočeka taj jubilej. Nije mogao sakriti sreću i ponos koji oseća kad god se spomenu slavni Solunci. Tada smo i upoznali njegov veliki životni oslonac i podršku, Grkinju Fatini koju zovu Svetlana, deda Đorđevu suprugu s kojom ove godine proslavlja 60 godina braka.

– Đorđev stric nas je upoznao i tako, malo po malo, rodila se ljubav koju gajimo već 58 godina. Imamo ćerku i dve unuke, jedna je advokatica, a druga farmaceutkinja. Rodom sam iz jednog grčkog sela, ali sam se zbog Đorđa preselila ovde. Stari smo i zdravlje nas ne služi baš najbolje, ali se dobro držimo. Đorđe nema odmor, stalno radi, pa nismo imali prilike da često posećujemo Srbiju, a i zdravlje mu je narušeno – pričala je pre nekoliko godina za “Blic” Fatini.

Ranije ove godine, deda Đorđe je dobio na poklon srpsku narodnu nošnju.Naime, Aranđelovčanin Ivica Anđelić pokrenuo je humanitarnu akciju za kupovinu srpske narodne nošnje čuvenom čika Đorđu, čuvaru srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku.

Nakon što je novac prikupljen, ovaj čovek je lično otišao u Grčku i predao poklon čika Đorđu.

https://www.facebook.com/100002553854863/videos/2712014942226941/

– Čika Đorđe se jako obradovao, a meni je puno srce što samo uspeli ovo uspešno da realizujemo i bar malo da mu se odužimo što sve ove godine čuva naše pretke- rekao je Anđelić.

Za deda Đorđa su pre nekoliko godina pisali da je preminuo, a on nam je ranije ispričao kako je sve to doživeo.

– Pre četiri godine sam se teško razboleo i lekari su me poslali kući jer mi nije bilo spasa. Na internetu video da su me proglasili mrtvim, dolazili su ovde da ostavljaju vence, cveće i sveće, a onda sam izašao pred njih kao car Lazar – objasnio je tada deda Đorđe.

IZVOR: Blic FOTO: Instagram/zeitenlik

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)