Connect with us

Dijaspora

NOVI KONZUL STIGAO SA KOSOVA: Damjan Jović, bivši Jejl student, član MENSA i nosilac crnog pojasa, preuzeo dužnost u Čikagu!

Published

on

Damjan Jović (39) novi je generalni konzul Republike Srbije u Čikagu. On je juče preuzeo u Generalnom konzulatu dužnost od Milana Varadinovića, koji će ubuduće obavljati dužnosti konzula žerana.

Jović je javnosti poznat kao nekadašnji zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u vreme kada je na čelu te institucije bio Marko Đurić, aktuelni ambasador Srbije u SAD.

Pored toga, Jović je bio pomoćnik ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju i član Pregovaračkog tima za pristupanje Evropskoj Uniji, zadužen za Poglavlje 35. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, smer “međunarodni odnosi”, a nakon toga usavršavao se na prestižnom Univerzitetu Jejl (Yale) u Americi, zatim u Pragu, gde je specijalizirao politiku i bezbednost, te na posletku u Univerziti koledžu u Londonu, gde je završio master na istu temu.

Rođeni je Beograđanin, član je Srpske napredne stranke i udruženja nadprosečno inteligentnih – MENSA Srbija. Odslužio je vojsku kao član počasne Gardijske jedinice, vlasnik je crnog pojasa u borilačkim veštinama sa pečatom čuvenog Šaolin hrama u Kini.

Govori engleski i češki, a služi se nemačkim i ruskim jezikom. Oženjen je i potiče iz diplomatske porodice, njegova majka Slavica Petrović je dugogodišnji službenik Ministarstva spoljnih poslova i direktor Srpskog Kulturno-informativnog centra u Parizu od 2013-2017.

Damjan Jović je bio među srpskim zvaničnicima koje je 2018. godine privela interventna jedinica policije tzv. Kosova. Mediji su tada pisali da je tom prilikom bio i povređen. Nakon saslušanja u Prištini deportovan je preko administrativnog prelaza Merdare.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Regional Academy for Democracy

Advertisement