Connect with us

aktuelno

NOVA METODA LEČENJA OD KOVIDA: Muškarcima u Kaliforniji ubrizgavaju ženski hormon progesteron!

Published

on

Terapija ženskim polnim hormonom progesteronom mogla bi da poboljša lečenje muškaraca sa teškom kliničkom slikom usled kovida 19, zaključak je nove studije naučnika iz Kalifornije.

Prema statistikama, muškarci su u većem riziku od teškog oblika bolesti i smrti od koronavirusa nego žene. Kako progesteron ima određena anti-inflamatorna svojstva naučnici su pretpostavili da će možda terapija ovim hormonom prigušiti često fatalne imunološke odgovore zvane “oluje citokina”.

Istraživanje je predvodila pulmološkinja Sara Gandehari iz bolnice Cedars-Sinai u Los Anđelesu.

Jedinjenje u biljci Kanabis sativa blokira replikaciju koronavirusa, utvrdio je tim istraživača sa Univerziteta u Čikagu!

Posted by Serbian Times on Thursday, March 18, 2021

“Кao lekarka na intenzivnoj nezi, zapanjila me je rodna diskrepancija među pacijentima sa kovidom koji su bili veoma bolesni, hospitalizosani i kojima su bili potrebni respiratori”, rekla je Gandehari.

Progesteron se proizvodi u telima žena, ali i muškaraca, premda žene proizvode znatno više hormona tokom reproduktivnih godina. Stručnjaci su takođe primetili da žene u menopauzi, koje imaju niži nivo progesterona, obično imaju težu kliničku sliku od žena u reproduktivnom dobu.

U kliničkom ispitivanju, koje je sprovedeno od aprila do avgusta prošle godine, istraživači su radili sa 40 pacijenata muškog pola koji su bili hospitalizovani sa umerenim do teškim simptomima i nasumično su ih podelili u dve grupe.

📣📣📣 Sve što treba da znate u vezi sa sertifikatima o vakcinaciji, kao i za koga će važiti ❗❗❗

Posted by Serbian Times on Wednesday, March 17, 2021

Jedna grupa je bila kontrolni uzorak, radi poređenja, i primila je samo standardnu medicinsku negu koja se tada pružala za bolest. U međuvremenu, eksperimentalna grupa je takođe primala injekcije progesterona od 100 miligrama dva puta dnevno tokom pet dana tokom perioda hospitalizacije. Istraživači su otkrili da su, u poređenju sa kontrolnom grupom, pacijenti koji su primali tretmane progesteronom postigli bolji rezultat.

Eksperimentalna grupa je takođe imala manje ukupnih dana hospitalizacije i manju potrebu za dodatnim kiseonikom i mehaničkom ventilacijom, iako je tim naveo da razlike između grupa u ovim oblastima nisu statistički značajne.

Кao rezultat injekcija progesterona nisu primećeni ozbiljne nus pojave. Dvoje pacijenata je umrlo tokom 15-dnevnog perioda studije – po jedan iz dve grupe – ali ovo slučajevi nisu bili povezani sa eksperimentalnom terapiom, rekao je tim lekara.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Daily Mail
Foto: Pexels

Advertisement