Chicago
37°
Partly Cloudy
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 27°F
Wind: 17mph SSW
Humidity: 55%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 2
SunMonTue
37/25°F
41/37°F
43/28°F

Published 2 years ago

By admin

NOVA METODA LEČENJA OD KOVIDA: Muškarcima u Kaliforniji ubrizgavaju ženski hormon progesteron!

Terapija ženskim polnim hormonom progesteronom mogla bi da poboljša lečenje muškaraca sa teškom kliničkom slikom usled kovida 19, zaključak je nove studije naučnika iz Kalifornije.

Prema statistikama, muškarci su u većem riziku od teškog oblika bolesti i smrti od koronavirusa nego žene. Kako progesteron ima određena anti-inflamatorna svojstva naučnici su pretpostavili da će možda terapija ovim hormonom prigušiti često fatalne imunološke odgovore zvane “oluje citokina”.

Istraživanje je predvodila pulmološkinja Sara Gandehari iz bolnice Cedars-Sinai u Los Anđelesu.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/754885648499782

“Кao lekarka na intenzivnoj nezi, zapanjila me je rodna diskrepancija među pacijentima sa kovidom koji su bili veoma bolesni, hospitalizosani i kojima su bili potrebni respiratori”, rekla je Gandehari.

Progesteron se proizvodi u telima žena, ali i muškaraca, premda žene proizvode znatno više hormona tokom reproduktivnih godina. Stručnjaci su takođe primetili da žene u menopauzi, koje imaju niži nivo progesterona, obično imaju težu kliničku sliku od žena u reproduktivnom dobu.

U kliničkom ispitivanju, koje je sprovedeno od aprila do avgusta prošle godine, istraživači su radili sa 40 pacijenata muškog pola koji su bili hospitalizovani sa umerenim do teškim simptomima i nasumično su ih podelili u dve grupe.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/754652158523131

Jedna grupa je bila kontrolni uzorak, radi poređenja, i primila je samo standardnu medicinsku negu koja se tada pružala za bolest. U međuvremenu, eksperimentalna grupa je takođe primala injekcije progesterona od 100 miligrama dva puta dnevno tokom pet dana tokom perioda hospitalizacije. Istraživači su otkrili da su, u poređenju sa kontrolnom grupom, pacijenti koji su primali tretmane progesteronom postigli bolji rezultat.

Eksperimentalna grupa je takođe imala manje ukupnih dana hospitalizacije i manju potrebu za dodatnim kiseonikom i mehaničkom ventilacijom, iako je tim naveo da razlike između grupa u ovim oblastima nisu statistički značajne.

Кao rezultat injekcija progesterona nisu primećeni ozbiljne nus pojave. Dvoje pacijenata je umrlo tokom 15-dnevnog perioda studije – po jedan iz dve grupe – ali ovo slučajevi nisu bili povezani sa eksperimentalnom terapiom, rekao je tim lekara.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

https://www.instagram.com/p/CMm6DBhKOhU/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: Daily Mail
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!