Chicago, IL
39°
Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 12mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
41°F
39°F
41°F
41°F
39°F
SunMonTueWedThu
57°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 37°F
45°F / 37°F
57°F / 46°F

Published 5 years ago

By Antonije Kovačević

NOVA BRUKA: Vesna Noble i Uprava Srpske kuće pretili policijom redakciji Serbian Times-a i zabranili pristup na Godišnju skupštinu!

I pored zabrana i pretnji redakcija portala ipak se pojavila na Skupštini muzeja, i na njoj zatekla svega desetak, uglavnom starijih osoba, koje su tog dana trebale da odluče o budućnosti legata koji pripada celoj srpskoj zajednici. Niko nije želeo da govori, a pojedince je uhvatila i panika zbog prisustva kamere

Nakon što smo pre nekoliko dana, a tokom razgovora sa Vesnom Noble, sekretarom Srpske kuće (Srpsko američkog muzeja “Sveti Sava”) koji ste imali prilike da pročitate na našem portalu pod naslovom “SRPSKA KUĆA, SRPSKA BRUKA: Predsednik i članovi Uprave pozajmljivali pare legatu sa 10% kamate!” najavili dolazak na Godišnju skupštinu Muzeja o kojoj nas je tom prilikom izvestila gospođa Noble, Uprava muzeja je pokušala da spreči izveštavanje našeg portala sa lica mesta.

Pokušala, ali nije uspela.

Naime, kada smo dan pred Skupštinu, koja je bila zakazana za 14.jul, kontaktirali Vesnu Noble oko detalja vezanih za ovaj događaj, ona nam je poručila da nismo dobrodošli na Skupštinu.

SHARE HOLDERI IZ “SVETOG SAVE”

-Godišnjoj skupštini mogu da prisustvuju samo članovi, nije otvorenog tipa, poslala je u telefonskoj poruci g.Noble, poredeći dalje Skupštinu legata srpske zajednice sa “share holderima korporacije” i čudeći se kako, kao novinari, nismo informisani o američkim zakonima.

Kada smo je, međutim, u sledećoj poruci podsetili da Muzej “Sveti Sava” nije korporacija nego legat i neprofitna organizacija, te zatražili da prisustvujemo otvorenom delu događaja, na šta kao medij imamo pravo po svim pravnim normama SAD, gospođa Noble je “promenila ploču”, optuživši nas da smo nelegalno saznali za održavanje Skupštine (iako nas je lično o tome obavestila, a čak i da nije to spada u deo novinarskog posla i u tome nema ništa ilegalno).

-Vaše pojavljivanje će nam samo ukazati da informacije dobijate na nelegalan način. Niko od naših članova ne želi neprijatnosti koje mogu proisteći iz Vašeg prisustva koje se u ovoj državi zove “trespassing” i zakonom je kažnjivo, upozorila nas je Vesna Noble i predložila da “dogledno vreme redakcija zatraži dozvolu za prisustvovanje Skupštini”.

PISMO UPOZORENJA

Pošto smo, imajući u vidu da je Skupština koja je održana 14.jula bila od velikog, takoreći presudnog značaja, i da su na njoj članovi trebali da odluče o sudbini Muzeja, njegovoj prodaji i kupovini novog objekta, poručili smo da ćemo se, bez obzira na zabranu, pomenutog dana ipak pojaviti u Beri aveniji 448. Uskoro smo od gospođe Noble dobili informaciju da je imala “conference call” sa ostalim članovima Uprave povodom našeg zahteva i da ćemo uskoro dobiti i njihov zvaničan stav putem e-maila.

“Od bilo koje nepozvane osobe koja pokušava ući u zgradu Muzeja će biti zatraženo da napusti prostorije. Svako nepridržavanje će predstavljati neovlašćen upad (trespass) i namerno ometanje poslovanja muzejskog biznisa. Ukoliko do toga dođe, Osoba koja je počinila prekršaj može biti odvedena iz prostorija od strane članova Muzeja ili Policije grada Čikaga i može biti predmet sudskog postupka

Pismo Uprave Muzeja “Sveti Sava” redakciji Serbian Times-a

To se zaista i desilo, a na našu adresu stiglo je pismo potpisano od Uprave Srpsko američkog muzeja Sveti Sava, koje prenosimo u celosti:

“Poštovani gospodine Kovačeviću,

Nakon naše korespondencije održala sam konferencijski razgovor sa Upravnim odborom Muzeja i konsultovala se sa pravnim zastupnikom Muzeja. Obavestila sam ih o vašem zahtevu da prisustvujete našem Godišnjem sastanku članova. Sledi njihov odgovor:

Gospodine Kovačeviću, ovim vas obaveštavamo da je Godišnji sastanak, u skladu sa muzejskim Podzakonskim aktom, dozvoljen za prisustvo samo njegovim članovima i gostima posebno pozvanim od strane članova i odobrenim od strane Odbora. Na osnovu saveta pravnog zastupnika Muzeja: “Od bilo koje nepozvane osobe koja pokušava ući u zgradu Muzeja ili susednu imovinu u vlasništvu Muzeja će biti zatraženo da napusti prostorije. Svako nepridržavanje će predstavljati neovlašćen upad (trespass) i namerno ometanje mirnog poslovanja muzejskog biznisa. Ukoliko do toga dođe, Osoba koja je počinila prekršaj može biti odvedena iz prostorija od strane članova Muzeja ili Policije grada Čikaga i može biti predmet sudskog postupka. Takođe, bilo koje snimanje ili fotografisanje članova sa lokacija unutar granica imovine Muzeja može se tretirati kao narušavanje privatnosti i uplitanje u posao i može biti predmet sudskog postupka.

Upravni odbor želi da znate da je Muzej pretrpio velike teškoće zbog neznanja i zlonamernosti određenih ne-članova (i nekoliko članova), i osjeća da mu je dužnost da zaštiti interes muzeja u najvećoj mogućoj meri koju zakon dopušta. Muzej i Srpska zajednica su već izgubila preko milion dolara kao rezultat ovih zlonamernih akcija. Odbor se nada da ćete razumeti delikatnost ove situacije i kritičnog trenutka za budućnost Muzeja i da nećete izazivati ​​nepotrebne nevolje. Upravni odbor bi, međutim, bio spreman da se sastane sa vama u bilo kom razumnom roku u bliskoj budućnosti da razgovaramo o svim problemima ili pitanjima koja možda imate kao novinar i to može biti od pomoći za nastavak našeg delovanja u najboljem interesu srpske i šire zajednice.

S poštovanjem, Upravni odbor (Pripremila: Vesna Noble, sekretar)”

Iako smo se gospođi Noble obratili sa pitanjem da li su i kakve odluke članovi Skupštine doneli na godišnjem zasedanju, odgovore nismo dobili do dana današnjeg

Pismo i potencijalne sankcije smo primili k znanju, ali smo ipak odlučili da odemo na lice mesta ne bi li se uverili šta će tog dana odlučiti članovi Skupštine Muzeja, a u pogledu njegove budućnosti.

MUK I PANIKA MEĐU ČLANOVIMA SKUPŠTINE

Dočekalo nas je desetak osoba, uglavnom starijih ljudi( među njima i gospodin Žika Pavlović, predsednika Muzeja) od kojih su neki bili vidno usplahireni kada se pojavio reporter Serbian Times sa kamerom oko vrata, te su tražili od Vesne Noble da ih “zaštiti”. Prisutni članovi Uprave, gospođa Noble i gospodin Goran Veselinović su nas upozorili da je snimanje zabranjeno, tako da ovde niste u mogućnosti da vidite fotografije i snimke.

ODLUKE SKUPŠTINE JOŠ UVEK TAJNE: Srpska kuća

Takođe, iako smo se gospođi Noble obratili sa pitanjem da li su i kakve odluke članovi Skupštine doneli na zasedanju, odgovore nismo dobili do dana današnjeg, a ni na sajtu Muzeja još uvek nema nikakvog zvaničnog saopštenja.

Redakcija portala Serbian Times namerava da se i dalje bavi situacijom u kojoj se nalazi i problemima sa kojima se suočava Srpska kuća, jer smatramo da je to jedna od najznačajnijih tema koje se tiču srpske zajednice, i to ne samo u Čikagu nego i mnogo šire, u celoj Americi.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Goran Pikula

YOU MAY LIKE