Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 5 years ago

By Antonije Kovačević

ČIKAGO, DAN POSLE: Srbi čisti, niko nije priveden u jučerašnjoj akciji Službe za emigraciju!

Dan nakon što je Služba za emigraciju i carinu (ICE) sprovela akciju u nekoliko srpskih kompanija strasti se polako stišavaju. Epilog: Niko od građana Srbije koji su juče proveravani i legitimisani nije priveden niti se nalazi u procesu deportacije.

U srpskim firmama koje su se našle na udaru Službe za emigracije ističu da su se njeni agenti ponašali korektno i da su imali razumevanja prema zaposlenima koji su se zatekli na licu mesta. Pošto nisu našli ni na šta sumnjivo, napustili su kancelarije.

-Tražili su isključivo one koji su već dobili upozorenje da treba da napuste zemlju, kao i ljude koji ovde borave nelegalno, tačnije nemaju nikakve papire, niti su u procesu da ih dobiju. Prema zaposlenima su se ponašali vrlo pristojno i sa poštovanjem. Pregledali su spiskove zaposlenih, proverili da li imaju regularne radne dozvole i socijalne brojeve, dali mi nedelju dana da popunim neke formulare… Bilo je njih troje, po jedno iz Suda, Homeland security i ICE. Nakon toga, kada su konstatovali da je sve čisto, izvinili su se što su nas prekinuli u radu i napustili prostorije, zadržali su se ukupno nešto više od pola sata, kaže za Serbian Times vlasnik jedne od srpskih kompanija.

NIJE BILO RACIJE PO PO SRPSKIM RESTORANIMA

Juče se, a sve zbog pomenute akcije agenata ICE, pojavilo više neproverenih informacija, između ostalog da je i nekoliko srpskih i makedonskih restorana u Čikagu (Skadarliya, Stefan Gril, Beograd kafe, Balkan taste…) bilo poprište racije.

Vlasnici i osoblje tih restorana su u razgovoru za Serbian Times te tvrdnje demantovali:

-Nije bilo nikakve racije, a u gostima su nam bile stalne mušterije, među kojima i nekoliko američkih policajaca koji redovno navraćaju kod nas. Ne da bi hapsili, nego da bi nešto pojeli, kaže za naš portal jedan od vlasnika pomenutih restorana.

Među polu i dezinformacijama koje su juče brzinom munje prostrujale u krugovima bliskim srpskoj zajednici u Čikagu, Milvokiju i severnoj Indijani, pojavila se i ona da je državljanin Srbije koji je pre dve nedelje deportovan iz Njujorka, a o kome smo već pisali, bio doušnik, “cinkaroš” i neko ko je zaslužan za to što su službenici ICE juče proveravali srpske kompanije u Čikagu.

U cilju objaktivnog informisanja javnosti, redakcija Serbian Times iskazuje otvorenu sumnju da je dotični gospodin, s obzirom na loše zdravstveno stanje i činjenicu da se nikada nije bavio trucking biznisom, imao motiv da na bilo koji način naudi pomenutim kompanijama.

LOV NA ILEGALNE EMIGRANTE U SAD POČEO

Inače, juče je širom SAD počela masovna akcija deportacije ilegalnih imigranata, koja je najavljena još pre dve nedelje ali je u zadnji trenutak odložena odlukom predsednika Sjedinjenih američkih država Donalda Trampa.

Advokati koji se bave pravima emigranata tada su upozoravali da će u akciji Službe za imigraciju i carine (ICE) najviše biti pogođen Čikago, a tom prilikom su podelili i pravna uputstva za imigrante koji se budu suočili sa službenicima ICE, koja možete pročitati ovde.

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut je ranije izjavila da je naredila policiji da onemogući pristup bazi podataka Službi za zaštitu carina i granica, dok je gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti rekao da “nadležne službe u Los Anđelesu nikada neće učestvovati u takvim racijama”.

Tekst: E.S.T. Foto: KKTV.com

YOU MAY LIKE