Chicago, IL
64°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph S
Humidity: 42%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
57°F
52°F
50°F
48°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

NOLE MOŽE U AMERIKU: Evo šta treba da se dogodi da bi Đoković zaigrao na Ju-Es openu!

Teniska planeta sa nestrpljenjem iščekuje predstojeće Otvoreno prvenstvo SAD, a ljubitelji ove magične igre bi mogli, kako trenutno stvari stoje, da budu uskraćeni za učešće ikone “belog sporta,” Novaka Đokovića.

Nakon što je Srbin trijumfalno napustio prestonicu Engleske i demonstrirao svetu po ko zna koji put svu tenisku i mentalnu genijalnost, za očekivati je bilo da sa “oreolom” favoriti kroči na njujorški grend slem, a da bi se to desilo uzdaće se u jedno najviše, takozvanu proklamaciju “10294”.

Ali šta tačno predstavljaju ovih pet brojki, koje su poslednji adut Novaku da kroči na tlo američkog kontinenta?

Prema ovoj proklamaciji, ukoliko Đoković nema neki zdravstveni rizik zbog kog je opravdano odbio vakcinaciju, postoji jedan izuzetak, “nacionalnog interesa”, prema poglavlju 3(b).

-Lice čiji bi ulazak bio od nacionalnog interesa, kako to odredi državni sekratar ili sekretar za saobraćaj ili sekretar za unutrašnju bezbednost.

Novaku izuzeće u ovom slučaju mogu da daju predsednik DŽo Bajden, državni sekretar Entoni Blinken, sekretar za saobraćaj Pit Butigeg i direktor državne bezbednosti Alehandro Majorkas – ili bilo ko koga oni odrede.

To praktično znači da je stvar diplomatske prirode i da bi Novak od srpskih vlasti, mogao da zatraži tu vrstu pomoći.

Novak Đoković bi novu diplomatsku borbu mogao da započne pozivom predstavnicima vlasti Srbije, koji bi potom mogli da se obrate američkim vlastima, piše “Kurir”.

Što se NJujorka tiče, tu ne postoje pravila koja ograničavaju Đokovića, dok Teniska asocijacija SAD (USTA) u ovom momentu nema određena pravila koja se tiču mera protiv virusa korona i učešća na turniru.

Ipak, ono što je posebno bizarno, ali je, ipak po tamošnjem zakonu je da je nevakcinisanim igračima iz SAD, kao što je Tenis Sandgren, na primer, dozvoljeno da dođu na turnir i nastupe u kvalifikacijama.

Zvaničnici USTA mogli bi da na diplomatskom planu pomognu svom trostrukom šampionu, da ipak dobije dozvolu za ulazak u zemlju.

Sada je loptica u njihovim rukama, a kada ona bude u rukama srpskog asa, zna se kakav će ishod biti…

Ju-Es Open se igra od 29. avgusta do 11. septembra, a titulu brani Danil Medvedev.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: US Open

YOU MAY LIKE