Chicago, IL
37°
Sunny
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph W
Humidity: 53%
Pressure: 30.24"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
39°F
43°F
43°F
45°F
46°F
SunMonTueWedThu
61°F / 41°F
66°F / 52°F
61°F / 41°F
48°F / 37°F
55°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

EU REAGOVALA NA OTVARANJE RAŠA TUDEJ U BEOGRADU: Srbija da se uzdrži od veza sa Rusijom!

Portparol EU Peter Stano je, upitan da prokomentariše najavu da će Raša tudej (Russia Today – RT) da otvori svoje predstavništvo u Srbiji, podsetio da je EU uvela ograničenja za taj medij u okviru sankcija Rusiji, kao i da se od Srbije, kao zemlje kandidata, očekuje da se prostepeno usklađuje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i njenim odlukama.

„Ne želeći da komentarišemo najave o namerama, dozvolite da podsetim da je EU uvela ograničenja na emitovanje, distribuciju i reklamiranje RT u okviru sankcija koje su odgovor na nelegalnu rusku agresiju protiv Ukrajine. Raša tudej je deo instrumenatarijuma propagande i dezinformacija Rusije s kojom Kremlj dopunjuje svoju ilegalnu agresiju protiv Ukrajine i ubijanja Ukrajinaca“, naveo je Stano.

Kako je dodao, od Srbije, kao zemlje kandidata, se očekuje da se prostepeno usklađuje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i sa njenim odgovorajućim odlukama.

„U kontekstu ilegalne ruske agresije protiv Ukrajine, očekujemo da se Srbija uzdrži od jačanja svojih veza sa Rusijom kao zemljom, koja pod svojim trenutnim rukovodstvom masovno krši Povelju UN-a, međunarodno pravo i čini zločine protiv ukrajinskog naroda“, naveo je Stano.

Savet EU je još u martu odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija „Raša tudej“ i „Sputnjik“ na teritoriji cele EU.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / European Commission

YOU MAY LIKE