Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NNW
Humidity: 73%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
64°F
66°F
68°F
72°F
75°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
75°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

NJUJORK TAJMS TVRDI: Putin preko srpskog državljanina šalje stotine milione po svetu!

Rusija je tajno dala najmanje 300 miliona dolara političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od 20 zemalja od 2014. godine, a planira da prebaci stotine miliona više, sa ciljem vršenja političkog uticaja i uticaja na izbore, navodi se u rezimeu Stejt departmenta.

Rusija je verovatno dala i mnogo više od onoga što je otkriveno, navodi se u dokumentu.

„Kremlj i njegovi zastupnici preneli su sva sredstva u nastojanju da oblikuju inostrano političko okruženje u korist Moskve“, navodi se u dokumentu.

Dodaje se: „Sjedinjene Države će koristiti zvanične kanale za vezu sa ciljanim zemljama da dele još uvek poverljive informacije o ruskim aktivnostima usmerenim na njihovo političko okruženje“.

Dokument Stejt departmenta poslat je u ponedeljak kao depeša američkim ambasadama širom sveta kako bi se sumirale tačke razgovora američkih diplomata u razgovorima sa stranim zvaničnicima, prenosi Njujork tajms.

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta, potvrdio je na konferenciji za novinare u utorak da su nalazi o Rusiji rezultat rada američkih obaveštajnih agencija. On je dodao da je rusko mešanje u izbore “napad na suverenitet”, slično ruskom ratu protiv Ukrajine.

“Da bismo se borili protiv ovoga, na mnogo načina moramo to da stavimo pod svetla reflektora”, rekao je on.

Depeša Stejt departmenta i objavljivanje nekih od obaveštajnih nalaza, predstavljaju početni napor administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da upotrebi obaveštajni materijal da razotkrije obim navodnog ruskog mešanja u globalne političke procese i izbore, kao i da okupi druge nacije da pomognu u borbi protiv toga.

U novom dokumentu se navodi da niz ruskih agencija i pojedinaca sprovodi globalne operacije, uključujući Federalnu službu bezbednosti i druge bezbednosne operacije kao i poslovne ličnosti.

U dokumentu su navedeni Putinovi bliski saradnici, Jevgenij Prigožin i Aleksandar Babakov (koji ima i sprsko državljanstvo), kao umešani u kampanje uticaja ili mešanja. Ministarstvo pravde je u aprilu optužilo Babakova, koji je i ruski poslanik, i dvojicu ruskih državljana za zaveru radi kršenja sankcija i zaveru da počine prevaru uvezi sa vizama.

Rusi plaćaju u gotovini, kriptovalutama, elektronskim transferima sredstava i raskošnim poklonima, navodi se u dokumentu. Oni prenose novac kroz širok spektar institucija kako bi zaštitili poreklo finansija. To uključuje institucije kao što su fondacije, organizovane kriminalne grupe, političke konsultante, lažne kompanije i ruska državna preduzeća. Novac se takođe daje tajno preko računa i resursa ruske ambasade, navodi se u dokumentu.

U jednoj azijskoj zemlji, ruski ambasador je dao milione dolara u gotovini predsedničkom kandidatu, navedeno je u dokumentu. Američke agencije su takođe otkrile da je Rusija poslednjih godina koristila lažne ugovore i lažne kompanije u nekoliko evropskih zemalja kako bi dala novac politčkim partijama.

“Rusija se oslanjala na državna preduzeća i velike firme da tajno prebacuju sredstva u brojne regione, uključujući Centralnu Ameriku, Aziju, Bliski istok i Severnu Afriku, kao i fondacije koje su posebno aktivne širom Evrope”, navodi se.

Od prošle godine, navodi se u dokumentu, jedna ruska poslovna figura je pokušavala da iskoristi proruske istražičke centre u Evropi da podrži krajnje desničarske nacionalističke stranke.

U dokumentu se upozorava da bi u narednim mesecima Rusija mogla da iskoristi svoj “skup alata za prikriveni uticaj”, uključujući tajno političko finansiranje širom sveta kako bi pokušala da potkopa sankcije Rusiji koje predvode Amerikanci i da “održi svoj uticaj u ovim regionima usred rata u Ukrajini”.

Iako su američke obaveštajne agencije godinama proučavale rusko mešanje i uticaj na izbore, reviziju obaveštajnih podataka ovog leta su naručili visoki zvaničnici administracije, rekli su američki zvaničnici. Revizija nije ispitivala rusko mešanje u američke izbore, navodi se.

Zvaničnici kažu da je jedan od ciljeva američke kampanje za otkrivanje detalja o ruskom političkom mešanju i uticaju jačanje demokratske otpornosti širom sveta, što je stub spoljne politike Džoa Bajdena.

Sažetak Stejt departmenta navodi mere koje bi SAD i partnerske zemlje mogle da preuzmu da ublaže kampanje političkog uticaja Rusije, uključujući nametanje ekonomskih sankcija i zabrana putovaja poznatim “finansijskim akterima”. Takođe, preporučeno je da zemlje koordiniraju razmenu obaveštajnih podataka, poboljšavaju skrining stranih investicija, ojačaju istražne sposobnosti sa stranim finansiranjem političkih partija i kampanja i sprovode i prošire pravila registracije stranih agenata.

Stejt department je u rezimeu pozvao vlade da se čuvaju prikrivenog političkog finansiranja “ne samo od strane Rusije već i Kine i drugih zemalja koje imitiraju ovo ponašanje”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube Fox News, Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE