Chicago
41°
Mostly Cloudy
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 18mph W
Humidity: 63%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 1
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
46/32°F

Published 6 months ago

By admin

AMERIČKI ZVANIČNIK: Rusija tajno finansira DF u Crnoj Gori i Dodika u BiH!

Crnogorska politička koalicija Demokratski front, koja trenutno pregovara o formiranju nove Vlade Crne Gore i Milorad Dodik, član Predsedništva Bosne i Hercegovine dobijali su tajne novčane iznose od Ruske Federacije u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu, saopštio je izvor iz američke administracije, koji je upoznat sa konkretnim slučajem.

Izvor iz administracije, međutim, nije obelodanio tačne iznose izdvojene za Dodika i Demokratski front.

“Obaveštajna zajednica je zabeležila povećanje te aktivnosti 2014. godine do danas. Među primerima koji su izneseni, u Bosni, pre izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsedničke kampanje Milorada Dodika. Taj primer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke”, naveo je izvor iz administracije.

Takođe, kao primer je navedena i Crna Gora i jedan od važnijih ruskih oligarha.

“Saradnici Olega Deripaske obezbeđivali su fondove Demokratskom frontu 2016. i verovatno pre izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija. U Albaniji smo videli da je 2017. Rusija obezbedila Demokratskoj stranci oko pola miliona dolara kroz kompanije koje prikrivaju nezakonite aktivnosti”, saopštio je izvor.

Visoki zvaničnik američke administracije je na brifingu, na kojem su objavljeni delovi izveštaja američkih obaveštajnih službi, saopštio da je Rusija, od 2014, tajno uplatila više od 300 miliona dolara i planira da uplati još stotine miliona stranim političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od dvadeset zemalja sveta širom četiri kontinenta – u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu.

Saopšteno je i da Sjedinjene Država očekuju da će se Rusija narednih meseci sve više okretati tajnom političkom finansiranju da bi podrila međunarodne sankcije, uvedene zbog rata u Ukrajini, i održala uticaj u inostranstvu.

Ruski napori bili su pokušaj da se manipuliše demokratijama iznutra i “Rusi pokušavaju da daju prednost određenim političkim strankama i podriju demokratiju u svim tim zemljama”, naveo je zvaničnik iznoseći detalje prve procene ruskih napora da utiče na politiku drugih zemalja, koju je uradila američka obaveštajna zajednica.

“Mislimo da je ovo samo vrh ledenog brega, i u kontaktu smo sa saveznicima i partnerima da bi prikupili više informacija o ovoj pretnji”, rekao je zvaničnik, koji je u obraćanju novinarima insistirao na anonimnosti.

Takođe je dodao da je Vašington skinuo oznaku tajnosti sa pojedinih informacija delom i zbog očekivanja da će se Rusija “sve više oslanjati na sredstva tajnog uticaja” narednih meseci.

Zvaničnik je u obraćanju novinarima rekao i da se poverljive informacije dele sa zemljama da bi im se pomoglo da se suprostave utucaju Moskve.

“Ukazivanjem na rusko tajno političko finansiranje i ruske pokušaje da podrije demokratske procese, upozoravamo ove strane partije i kandidate da, ako tajno prime ruski novac, mi to možemo razotkriti i razotkrićemo”, poručio je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Naglasio je i da Vašington želi da podigne svest na globalnom nivou o pretnji ruskog tajnog političkog finansiranja i da “jasno stavi do znanja da postoje mere” da se na to odgovori.

O rezultatima obaveštajne procene i koracima koji se preduzimaju za suzbijanje te pretnje, kako je saopšteno, depešom su informisane zemlje koje su bile pozvane na Samit za demokratiju i “nekoliko dodatnih vlada” – ukupno više od 110 zemalja.

Američka obaveštajna zajednica takođe, iza zatvorenih vrata, brifuje određene zemlje o ruskom tajnom finansiranju čija su meta” njihove specifične političke sredine”, saopšteno je na brifingu.

“Deljenjem ovih informacija, želimo da omogućimo više od 100 vlada da preduzmu nezavisnu akciju protiv ove pretnje koja podriva njihovu demokratiju. Očekujemo da nam zemlje, koje smo obavestili, daju svoje informacije o ruskom tajnom političkom finansiranju, što će onda povećati naše razumevanje ove pretnje”, zaključio je američki zvaničnik, uz ocenu da je reč o globalnom fenomenu za koji je potreban koordinisani odgovor.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs nije želeo da na konferenciji za novinare govori o detaljima izveštaja obaveštajne zajednice, ali je ocenio da je mešanje Rusije u izbore širom sveta takođe napad na suverenitet.

“Reč je o naporu da se umanji sposobnost ljudi širom sveta da biraju vladu za koju smatraju da će najbolje zastupati njihove interese i vrednosti. Zbog toga je naša dužnost ne samo da uradimo tu procenu i analizu, već i da otkrijemo šta znamo, jer da bi se borili protiv toga, moramo da na mnoge načine ukazujemo na to što se događa”, rekao je Prajs u obraćanju novinarima u Stejt departmentu.

Ko je Oleg Deripaska?

Oleg Deripaska je ruski oligarh blizak predsedniku Vladimiru Putinu koga prati glas da ima snažne veze u britanskim i ruskim javnim i poslovnim sferama.

Osnivač je i vlasnik nekoliko kompanija između ostalog i druge najveće aluminijumske kompanije na svetu Rusal.

Od aprila 2018. nalazi se na listi sankcionisanih ruskih državljana američkog Sekretarijata za finansije i drugih država koje su u međuvremenu pooštravane – poslednji put nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Povod za sankcionisanje bili su događaji u vezi sa nelegalnim ruskim anektiranjem ukrajinskog polustrva Krim 2014. godine. Takođe, Deripaska je jedan od sedam oligarha koje je britanska vlada sankcionisala usled ruske invazije na Ukrajinu – što podrazumeva zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

Inače, ruski oligarh je svoje poslovanje razvijao i u Crnoj Gori. Od 2005. do 2012. Deripaska je bio vlasnik Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP). Fabrika je beležila loše poslovne rezultate zbog čega su tadašnje crnogorske vlasti sa njim raskinula ugovor i fabriku uvela u stečaj.

Uz to imao je početkom dvehiljaditih još nekoliko značajnih novčanih ulaganja. Pokretao je i arbitražne postupke u slučaju propale investicije u Kombinat aluminijuma – koji nisu okončani u njegovu korist.

Oktobra 2021. agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) pretresli su jednu vašingtonsku rezidenciju povezanu sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom.

Inače, tokom svoje karijere Deripaska je bio povezan i sa Polom Manafortom, koji je vodio izbornu kampanju bivšeg predsednika Donalda Trampa, uoči izbora 2016, a 2018. osuđen je zbog utaje poreza i bankovnih prevara.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / RTRS vijesti, Al Jazeera Balkans

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)