Chicago, IL
55°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph SSE
Humidity: 52%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
70°F / 41°F
45°F / 36°F
48°F / 36°F
48°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

“NISMO SE ČULI DANIMA, NESTALI SU”: Ispovest porodica Amerikanaca koje su zarobili Rusi!

Porodice dvojice bivših vojnika iz Alabame koji su se borili u Ukrajini kažu da se danima nisu čuli za njih. Aleksandar Druke (39) i Andi Huinh (27) zarobljeni su tokom žestoke bitke u blizini Harkova prošle nedelje, kažu njihovi saborci. Druke i Huinh su služili kao dobrovoljci u okviru regularne jedinice ukrajinske vojske.

Američki zastupnik Robert Aderholt rekao je da se Huinh dobrovoljno prijavio da se bori u Ukrajini i da njegova porodica nema informacije o njemu od 8. juna, kada je bio u oblasti Harkov, blizu ruske granice. Huinh i Druke su navodno u to vreme bili zajedno.

Advokat Teri Sevel je rekao da je Druekeova majka kontaktirala njegovu kancelariju ranije ove nedelje nakon što je izgubila kontakt sa sinom, navodi Gardijan.

Američke vlasti kažu da istražuju izveštaje da su separatističke snage u Ukrajini zarobile najmanje dva državljana SAD. Ako se to pokaže tačno, biće to prvi Amerikanci koje su Rusi zarobili od početka invazije 24. februara.

Džon Кirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, rekao je danas da za sada ne može da potvrdi izveštaje o nestalim Amerikancima. On je ponovio da nije bezbedno da američki državljani idu u Ukrajinu.

“Ukrajina nije bezbedno mesto za Amerikance. Ako želite da podržite Ukrajinu, postoji mnogo drugih načina da to uradite, koji su bezbedniji i podjednako efikasni“, rekao je Кirbi.

Veliki problem za Ameriku

Zarobljavanje dvojice Amerikanaca u Ukrajini, piše Telegraf, biće diplomatski osetljivo jer bi Кremlj mogao da pokuša da iskoristi taj događaj kao dokaz da je Amerika direktno umešana u rat. Vladimir Putin, ruski predsednik, verovatno će tražiti velike ustupke da ih oslobodi.

Ratni drug dvojice zarobljenih Amerikanaca, koji je razgovarao za Telegraf pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da su oni uhvaćeni nakon što su prošlog četvrtka naleteli na veliku rusku jedinicu.

“Bili smo na zadatku i sve je odjednom potpuno poludelo. Imali smo netačne informacije. Rečeno nam je da je grad čist, a ispostavilo se da su ga Rusi već napali”, rekao je on.

Šta se tačno dogodilo?

“Došli su drumom sa dva tenka T-72 i više oklopnih vozila i oko 100 vojnika. Sve što smo tamo imali je naša jedinica od oko 10 ljudi“, dodao je on.

“Zauzeli smo odbrambeni položaj, a Druke i Huinh su ispalili raketu na rusko vozilo i uništili ga. Ovo je, nažalost, privuklo pažnju jednog od ruskih tenkova, koji je ispalio hitac u njihovom pravcu“, rekao je saborac zarobljenih Amerikanaca.

Ubrzo nakon toga, tenk je onesposobljen protivtenkovskom minom koju su ukrajinski borci ostavili na putu. Ali dva Amerikanca su tada nestala i veruje se da su ih zarobili ruski vojnici.

“Sumnjamo da ih je onesvestila ili protivtenkovska mina ili hitac iz tenka u njihovom pravcu. Кasnije smo ih nekoliko puta tražili, ali ih nismo našli”, rekao je njihov saborac.

Rusi potvrdili sumnje

“Кasnije smo podigli dronove, ali nismo ništa našli. Da su bili pogođeni tenk granatom, pronašli bismo ostatke njihovih tela ili opreme”, dodao je on.

Sumnje Ukrajinaca kasnije su potvrđene kada se na ruskom Telegram kanalu pojavila poruka da su dva Amerikanca uhvaćena u blizini Harkova.

“Bila bi prevelika slučajnost da se to desilo slučajno. Oni su bili jedini Amerikanci na ovim prostorima”, rekao je njihov saborac.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Index.hr
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE