Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 14mph WNW
Влажност: 60%
Притисак: 30.21"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

‘DECI SA KIM S LJUBAVLJU’: Srpska dijaspora iz SAD pomogla veliku humanitarnu akciju za najmlađe! (FOTO)

U okviru humanitarne akcije „Deci sa Kosova i Metohije s ljubavlju“ predstavnici srpsko-američke humanitarne organizacije „Spasimo srpsku decu“ obradovali su, u saradnji sa Crvenim krstom Štrpce, đake isturenih odeljenja u Sevcu i Vrbeštici, matične škole „Šarski odred“ u Štrpcu, srpskoj enklavi na krajnjem jugu kosova i Metohije, sa rančevima i školskim priborom, kao i srednjoškolce u srpskoj gimnaziji u Orahovcu.

Ovu akciju je pomogla Srpsko-američka studentska organizacija SASO ( Serbian American Student Organization), koja je ovom prilikom pozvala i druge organizacije koje okupljaju mlade da pomognu ucenicima u enklavama.

Predsednik organizacije „Spasimo srpsku decu“, Ličanin Miloš Šupica, koji već šest decenija živi u SAD a poslednjih 28 godina se aktivno bavi dostavljanjem humanitarne pomoći u Srbiju, Republiku Srpsku, Crnu Goru i još 16 zemalja sveta, je tom prilikom izjavio da je presrećan što je još jednom na svetoj srpskoj zemlji i što je ovom pomoći dao, nada se, podstrek srpskoj omladini na KiM da budu još uporniji u savladavanju novih znanja i veština.

U metohijskom mestu Orahovac, u kome je nekada živelo 3.500 Srba a danas ih je tek 300, ovaj humanitarni karavan je posetio Gimnaziju koja radi u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije i koju je ove godine pohađalo 13 učenika u sva četiri razreda i učenike koji nisu imali računare obradovala donacijom novih laptopova. „Pored ove vredne pomoći, izuzetno nas je obradovala poseta naših Srba iz Amerike, jer tako znamo da nismo zaboravljeni“, izjavila je Dobrila Vitošević, direktorka Gimnazije u Orahovcu.

Nekoliko laptopova predstavnici organizacije „Spasimo srpsku decu“ donirali su preko Udruženja Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni“, na čijem je čelu ratnih 1998. i 1999. godine bio proslavljeni general Božidar Delić, i porodicama boraca sa Paštrika, od kojih su neei sa pet, šest, čak i sa devetoro dece.

Tokom posete Kosovu i Metohiji delegacija organizacije „Spasimo srpsku decu“ posetila je i zajednice manastira Svetih arhangela nadomak Prizrena, crkvu svetog Stefana u Velikoj Hoči i manastir Visoki Dečani (svi iz 14. veka), i našem monaštvu prenela poruku da ih srpski narod u dijaspori nije zaboravio.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE