Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 7mph WNW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
36°F
36°F
36°F
39°F
43°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

NOVI UDAR NA NOVČANIK: Najveće povećanje kamatnih stopa u SAD u skoro 30 godina! (VIDEO)

Federalne rezerve su podigle kratkoročnu referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procenta u sredu, u pokušaju da zaustave rast inflacije, i prognozirale usporenu ekonomiju i rast nezaposlenosti narednih meseci.

To je najveće povećanje kamata za američku Centralnu banku od 1994. godine, a odluka je doneta nakon što su nedavni podaci pokazali da nije ostvaren veći napredak u borbi protiv uporne inflacije.

Zvaničnici Centralne banke su takođe nagovestili da će još brže podizati kamatne stope, i tako su monetarnu politiku uskladili sa brzom promenom u proceni finansijskih tržišta o tome šta će biti potrebno da bi se cene dovele pod kontrolu.

“Inflacija je i dalje povišena, što odražava disbalans u ponudi i potražnji povezan sa pandemijom, veće cene energenata i opšti pritisak cena”, saopštila je Federalna komisija za otvoreno tržište, telo Centralne banke koje određuje njenu politiku, na kraju dvodnevnog sastanka u Vašingtonu.

“Komisija je čvrsto rešena da inflaciju vrati na željeni nivo od 2 odsto”.

U saopštenju se rat u Ukrajini i kineska politika uvođenja karantina navode kao izvori dodatnog pritiska inflacije. Ovim potezom su federalne kratkoročne kamatne stope podignute na nivo od 1,50% do 1,75%. Zvaničnici projektuju da će se kamata do kraja godine povećati na 3,4%, i 3,8% 2023. godine – što je značajna promena u odnosu na projekcije iz marta da će stopa ove godine porasti na 1,9%.

Federalne rezerve predviđaju da će se ekonomski rast ove godine usporiti na 1,7%, dok će nezaposlenost do kraja godine porasti na 3,7% i nastaviti da raste tokom 2024. do stope od 4,1%.

Vrednost akcija na berzi odmah je pala posle objavljivanja odluke Centralne banke, dok je vrednost američkog dolara porasla u odnosu na više valuta.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / BBC News

YOU MAY LIKE