Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 1
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

NIŠLIJKA VELIKOG SRCA: Milica pravi lutke vredne nekoliko hiljada evra, a novac od prodaje daje u humanitarne svrhe! (FOTO)

Milica Štrbo iz Niša jedina u Srbiji pravi “art dolls” figure, koje su veoma populare u svetu. Njihova cena u svetu dostiže i preko 1.000 dolara, a Milica ih kod nas pravi u humanitarne svrhe. Ove lutke imaju svoju životnu priču, a kako mnogi kažu, čak izražavaju i osećanja.

Do sada je izradila stotinu “art dolls” figura i iza svake se krije određena simbolika. U početku je osećala bojazan, sve dok nije dobila “vetar u leđa” od vrlo istaknutih umetnica iz Rusije i Izralea. Danas se može pohvaliti decenijskom karijerom u ovom pravcu umetnosti.

Njene lutke se vajaju i svaka je unikatna. Za jednu je potrebno oko 10 dana izrade, i uz svaku ide opis njene ličnosti.

Milica čak voli da pravi i figure svojih prijatelja, dok narudžbine ne prihvata, uz objašnjenje da njene lutke nastaju isključivo iz ličnog nadahnuća.

Interesatno je da ovakve lutke u inostranstvu vrede i više od 1.000 evra, dok na našim prostorima, pogotovo u Nišu, služe i u humanitarne svrhe.

Ne samo da oduševljavaju Nišlije, Miličine lutke otišle su čak do Barselone, gde su osvojile Međunarodni art doll festival.

-Dešava mi se da na ulici sretnem nekoga i pomislim da me jako podseća na neku od mojih lutaka – kaže Milica i dodaje:

-U više navrata sam davala moje lutke u humanitarne svrhe. Prvo sa opremila sigurnu kuću sa sedam mojih lutaka, kasnije je organizovana pomoć za jednog mladića, dala sam četiti lutke za to – kaže Milica.

PROČITAJTE VIŠE:

DŽASTIS OSTVARIO SVOJ SAN: Američki TikToker igrao i pevao sa Đokovićem, dobio i veliko obećanje! (VIDEO)

RADILA KAO ZUBNI TEHNIČAR, ALI: Lepa Andrijana odlučila da vozi kamion, a evo kako kolege reaguju kad je vide! (FOTO)

AMERIKANAC VIDEOM RAZBESNEO SRBE: Spremio sarmu na pogrešan način, pa joj promenio ime!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Prva Tv

YOU MAY LIKE