Connect with us

Srbija

NIŠLIJA OSMISLIO ROBOTA KOJI ČUVA OVCE: Srpski inovator na leto predstavlja svog modernog pastira

Published

on

Inovator Dušan Krstić iz Niša osmislio je prototip robota-pastira koji će do kraja juna izaći prvo na srpske, a potom i svetske livade

Mnogi se slažu da bi roboti uskoro mogli da zamene čoveka u obavljanju određenih poslova, pa ne bi trebalo da čudi ako prve mašine vidimo na srpskim livadama.

Naime, na ovaj način mogao bi da se prebrodi nedostatak čobana, za kojima se traga svuda u svetu.

Inovator Dušan Krstić iz Niša osmislio je prototip robota-pastira na solarno napajanje koji će do kraja juna izaći prvo na srpske, a potom i svetske livade.

Nišlija nagoveštava da prvi prototip robota-pastira može da se očekuje već ovog leta, kada će ga, kako kaže, učiti da čuva koze, ovce i krave.

INOVATOR: Napravio prototip robota-pastira

“Ideja je da životinje ne provode dane u štalama, bez kretanja, nego na livadama i pašnjacima – da se hrane onako kako im je priroda namenila. Za to su nam potrebni pastiri kojih nema i zato mi pravimo robota-pastira”, rekao je Krstić, prenosi “Prva TV”.

Projekat je dobio pomoć Mašinskog fakulteta u gradu na Nišavi i “Koming kompjuter inženjeringa” iz Beograda, uz podršku Fonda za inovacionu delatnost iz budžeta Republike Srbije.

Ideja je da njihov Robo-šepard (robo-pastir) omogući da se životinje gaje kao nekad.

IZVOR: Prva TV FOTO: Printscreen, Pixabay

Advertisement