Chicago
39°
Partly Cloudy
6:39 am7:11 pm CDT
Feels like: 39°F
Wind: 1mph SW
Humidity: 52%
Pressure: 30.33"Hg
UV index: 3
WedThuFri
37/27°F
50/46°F
61/34°F

Published 3 years ago

By admin

ZABORAVLJENO SRPSKO VOJNIČKO GROBLJE: Najveća kosturnica posle Zejtinlika, koja se ne pominje u istorijskim udžbenicima

Većina Srba zna za Zejtinlik, vojno groblje u Grčkoj, gde počivaju posmrtni ostaci srpskih vojnika sa Solunskog fronta. Međutim, postoji još jedno važno spomen mesto, vezano za stradanje Srba, koje je potpuno zaboravljeno i skoro izbrisano iz istorijskog sećanja. Reč je o Srpskom vojnom groblju u Jindrihovicama u Češkoj Republici.

U spomen kosturnici u Jindrihovicama nalaze se posmrtni ostaci 7 100 srpskih zarobljenika i 189 ruskih vojnika. Nažalost, to nisu bili dovoljni razlozi da se o Jindrihovicama napiše neko slovo u našim udžbenicima!

https://twitter.com/Gospica/status/586965457351081984?s=20


Nalazi se u današnjoj Češkoj Republici blizu granice sa Nemačkom, u malom mestu Jindrihovice udaljenom oko 25 kilometara od čuvene banje Karlove Vari i u blizini nekadašnjeg logora Jindrihovice.

Stanje u kojem se nalazi, svedoči rečito o odnosu države prema istorijskom nasleđu i odnosu prema žrtvama. Kada uzmemo još u obzir i vlast koja se zaklinje u patriotizam, dobijamo još poraznije stanje.

  • Da li ste čuli za Jindrihovice? Najveće srpsko vojničko groblje posle Zejtinlika, nalazi se u Češkoj. Na mestu nekadašnjeg logora, kralj Aleksandar, pravi spomen kosturnicu i groblje. Posle ’45. sve do danas, potpuno zapušteno. 7100 naše braće, zaboravljeno… – stoji u Tviter objavi Marka Milićevića, istoričara, progamera i putnika.
https://twitter.com/MarkoPMilicevic/status/1299259139865141250?s=20

Jindrihovice je bio jedan od najvećih austrougarskih koncentracionih logora, koji je radio u periodu 1915-1918. Kroz logor je prošlo oko 40.000 zarobljenika, ali najviše Srba (zarobljenih vojnika i civila).

Zarobljenici su živeli u veoma teškim uslovima i u režimu prinudnog rada. Ono što je osobenost ovog logora je činjenica da niko od logoraša nije ubijen, ali zbog teških uslova života i rada imao je visok nivo umrlih. Prema podacima, dnevno je umiralo oko 40 zarobljenika.

Po završetku rata, Tomaš Gerik Masarik, tadašnji predsednik Čehoslovačke, koji je bio veliki prijatelj kralja Aleksandra, jugoslovenskoj državi je poklonio zemlju na kojoj su stradali logoraši radi gradnje spomen-kosturnice. U Mauzoleju koji je podignut 1931. godine smešteni su posmrtni ostaci 7.100 srpskih zarobljenika i 189 ruskih vojnika.

https://twitter.com/Gospica/status/586965697361739779?s=20

Godine 1994. Ambasada Jugoslavije u Pragu, uz angažovanje Dejana Ranđelovića, pokrenula je inicijativu o rekonstrukciji. Nažalost, do današnjih dana nije se odmaklo u obnovi Mauzoleja i srpskog groblja.

Izvor:Direktno.rs Foto: Wikipedia / Tvitter

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
ANA JE SUPER-MAMA: Barata svim vrstama oružja, ima petoro dece i sva imaju neobična srpska imena! (VIDEO)